25 klachten over seksistische intimidatie, "aangeven nog geen gemeengoed"

Er zijn vorig jaar amper klachten ingediend op basis van de antiseksisme-wet. Die wet kwam er na de reportage "Femme de la rue", waarin te zien was hoe vrouwen in Brussel op straat beledigd en geïntimideerd worden.

In heel het land zijn vorig jaar maar 25 klachten geteld, in het Brussels Gewest maar 3, meldt De Morgen. Er waren daar wél 200 pv's voor verbaal geweld en volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zitten daar wellicht ook klachten bij voor seksuele intimidatie, maar heeft de politie dat niet zo geregistreerd.

"Seksisme aangeven is iets wat nog geen gemeengoed is", zegt Sleurs. "Mensen weten niet goed dat er een wet bestaat. Mensen hebben ook een beetje schrik, denk ik. Het is dus zeker goed dat we dat meer bekend maken en dat we aan de bevolking duidelijk maken dat seksisme niet meer aanvaardbaar is."

Ze wil ook de registratie vergemakkelijken. "Maken dat seksisme ook in de registratie duidelijk is, en ik zal dat ook opnemen met de minister van Binnenlandse Zaken." Sleurs werkt ook aan een app om verbaal seksueel geweld aan te geven.

Meest gelezen