Befaamde dirigent Georges Prêtre is overleden

De Franse dirigent Georges Prêtre is overleden. Hij was 92 jaar. Prêtre stond 50 jaar lang aan het hoofd van het orkest Wiener Symfoniker. Hij was ook de oudste dirigent die het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker leidde, dat elk jaar wordt uitgezonden vanuit Wenen.
AFP or licensors

Georges Prêtre, geboren in 1924, studeerde aan het conservatorium van Parijs en debuteerde als 22-jarige aan de Opera van Marseille. Vanaf de jaren 60 maakte hij regelmatig concertreizen met de beroemde operadiva Maria Callas.

Prêtre stond 50 jaar lang aan het hoofd van het orkest Wiener Symfoniker. Hij leidde regelmatig de grootste orkesten ter wereld, zoals de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker.

Op 1 januari 2008 leidde hij het traditionele, wereldwijd uitgezonden nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Met zijn 83 jaar was hij toen de oudste dirigent aan wie die eer ooit te beurt was gevallen. Twee jaar later mocht hij het nieuwjaarsconcert opnieuw dirigeren.

Meest gelezen