Bonte: "Rechters soms wereldvreemd in radicaliseringszaken"

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, vindt een deel van de magistratuur wereldvreemd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De uitspraak van Bonte is opvallend omdat zijn partij vorige maand nog steigerde toen de N-VA exact dezelfde woorden gebruikte, toen in verband met de visumrel.

Hans Bonte vindt dat jonge boefjes nauwlettender moeten worden opgevolgd door de jeugdrechter omdat sommigen onder hen in een soort radicaliseringsproces terechtkomen. "Helaas stel ik keer op keer vast dat jeugdhulpverleners en jeugdrechters totaal voorbijgaan aan de risico's die een kwetsbare groep jongeren uit migrantengezinnen, die niet zelden opgroeien in erbarmelijke omstandigheden, in zich draagt."

Bonte geeft een voorbeeld van een tiener uit zijn stad die radicaliseerde nadat hij in de kleine criminaliteit verzeild was geraakt. "De jeugdrechter bougeerde niet. Hij sloot zijn ogen voor het radicaliseringsproces in plaats van de jongen te laten begeleiden." Bonte kan naar eigen zeggen nog voorbeelden geven. 

"Dikwijls zijn het de Franstalige rechters van de Brusselse rechtbank. Iedereen weet dat het bij hen wat langer duurt en zij de jongeren makkelijker laten gaan. Dat is moedwillig een vorm van straffeloosheid creëren." Bonte vindt dat stuitend. "Zulke rechters zijn in mijn ogen wereldvreemd."

Zijn uitspraak is opvallend. Vorige maand gebruikte de N-VA datzelfde woord naar aanleiding van de zogenoemde visumrel. De partij kreeg toen bakken kritiek over zich heen. SP.A-voorzitter John Crombez had het over een zorgwekkende uitspraak, Kamerlid Monica De Coninck had het over een gebrek aan respect voor de rechterlijke macht. "Zij (de N-VA, nvdr.) zijn vooral bezig met profilering", zegt Bonte daarover. "Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die dat van mij zeggen, maar ik probeer problemen duidelijk te benoemen om te komen tot oplossingen."

Hennart: "Woorden Bonte ontzettend schadelijk"

Luc Hennart, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, noemt de uitspraken van Hans Bonte "ontzettend schadelijk".

"Hij brengt het werk van de rechter in diskrediet, terwijl die wel degelijk voeling heeft met de realiteit. Geen zaak is dezelfde en je moet respect opbrengen voor de beslissing van de rechter. Zeggen dat rechters wereldvreemd zijn, is idioot. En het schept een uiterst gevaarlijk klimaat."

Hans Bonte: "Bepaalde rechters hebben veel langere tenen dan politici"

Meest gelezen