De 5 boeken die het leven van Wouter Deprez hebben veranderd

Niets zo gezellig als tijdens de koude wintermaanden uzelf induffelen onder een fleecedeken, met een stomende kop chocolademelk en een uitstekend boek erbij. Tijdens deze kerstvakantie polsen we naar het favoriete leesvoer van tien bekende gezichten. Vandaag haalt komiek Wouter Deprez vijf boeken uit de kast.

Al vanaf het moment dat Wouter Deprez het systeem van de lettertjes snapte, is hij volop beginnen te lezen. “Een tijdlang las ik alles: elk etiketje in de kleren, elk opschrift op straat, elk papiertje dat ik vond, elke affiche of aanplakbiljet dat ik zag hangen.” Toen hij naar de universiteit ging kwam er naast die leesdrang nog een andere verslaving bij: tweedehandsboekhandels. “Ik heb de auditoria weinig van binnenuit gezien, maar ik wist wel wanneer er bij iedere tweedehandsboekenwinkel interessante leveringen binnenkwamen.”

1. The emperor of all maladies: a biography of cancer - Siddhartha Mukherjee

Dit boek staat, zeker sinds er borstkanker werd vastgesteld bij zijn vrouw, heel dicht bij Deprez. “Eerst greep ik wel naar een ander boek: “Het verhaal van K” van George Johnson. Dat boek legt meer uit wat de ziekte doet en hoe ze evolueert. Met die basiskennis begon ik dus “The emperor of all maladies” te lezen.”

De Indiaas-Amerikaanse oncoloog ontving hiervoor in 2011 de Pulitzerprijs voor non-fictie. Het geeft een overzicht van de geschiedenis van kanker. Hoe werd en wordt de ziekte bekeken, hoe werden geneeswijzen ontdekt en hoe worden fondsen verzameld? “Dit boek hielp me om de ziekte zelf beter te begrijpen, maar ook om de reactie van artsen, patiënten en buitenstaanders te kunnen vatten.”

2. Dictators - Chams Eddine Zaougui

“Voor het eerst in mijn leven heb ik het geduld om wat meer te studeren. Ik weet nu ook meer wat ik niet weet. Daarom is het voor mij een grote drijfveer geworden om het nieuws beter te begrijpen.” “Dictators” is volgens Deprez een sterke inleiding in de recente Arabische geschiedenis. Het geeft een dieper inzicht in wat er de voorbije decennia fout liep in dat deel van de wereld. “Dit boek is zo helder geschreven dat het voor totale leken zoals ikzelf begrijpelijk is. Als ik het nieuws uit die regio niet snap, neem ik het boek vast en lees ik een hoofdstuk opnieuw.”

3. Brieven uit Genua - Ilja Leonard Pfeijffer

Een goed boek voor Deprez is een soort van cocktail: het is lichtvoetig én beladen, grappig én serieus, ontroerend én humoristisch, diepzinnig, maar zonder nadruk.

Die mix kan hij zeker terugvinden bij de Nederlandse schrijver en dichter Pfeijffer. “Hij toont zich opnieuw een heel geestige polemist en roddelaar in dit boek. Net op het moment waarop hij dreigt ten onder te gaan aan een overdaad aan navelstaarderij, net op het moment waarop het schimmenspel tussen werkelijkheid en verzinsel te vermoeiend wordt, verschijnt er een wonderlijke apotheose in de vorm van een vrouw.”

4. Einde en begin - Wislawa Szymborska

Voor troost, inzicht, diepgang en lichtheid kan hij altijd, ook dit jaar weer, bij de oude Poolse en veel gelauwerde dichteres Wislawa Szymborska terecht. “Ik zet haar in het lijstje omdat we te weinig groeten wat we vanzelfsprekend achten. Het is poëzie. Het kan gaan over het wonderlijke dat in het dagelijkse leven zit, waarvan we de aanwezigheid vanzelfsprekend vinden, maar waartegenover we niet per se vriendelijk of opmerkzaam staan. Maar het kan ook over iets anders gaan. Je mag hieraan geen concrete invulling geven. Het mag niet begrijpelijk worden.”

5. De Val - Matthias M.R. Declercq

““De Val” is een wielerboek dat voorbij het Vlaamse en folkloristische van het wielrennen gaat. Het is een ingeleefd portret van een wielergeneratie, waarbij ik hier en daar een traan heb moeten wegpinken.”

Het boek gaat over vijf jongens die eenzelfde doel hebben: de koers en een carrière als profrenner. Er zitten ontzettend veel momenten in het boek die zeer aangrijpend zijn: denk maar aan de fatale botsing van Dimitri De Fauw met Isaac Galvez tijdens de Zesdaagse van Gent of aan de val van Wouter Weylandt en Kurt Hovelijnck. “Ik ben iemand die in het dagelijks leven niet gelooft in het noodlot. Maar ik ben wel ontzettend vatbaar voor emoties als ik lees hoe het noodlot toeslaat. Lezen helpt mij om mijn nuchterheid langs de kant te schuiven.”

Meest gelezen