Frank Deboosere: "We hebben mogelijk onze laatste Elfstedentocht gehad"

"Het zou wel eens kunnen dat we onze laatste Elfstedentocht hebben gehad", zegt weerman Frank Deboosere. De meest recente editie van de bekende schaatswedstrijd werd dag op dag 20 jaar geleden gehouden. "De winters zijn steeds zachter en dat komt door de klimaatverandering."
© VRT BMUSS

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gehouden. De 200 kilometer lange schaatstocht door Nederland is voor het laatst gehouden op 4 januari 1997. Sindsdien zijn de weersomstandigheden nooit meer goed genoeg geweest. Weerman Frank Deboosere vreest dat er niet onmiddellijk een nieuwe editie van de schaatswedstrijd in zit.

"De kans wordt decennium na decennium steeds kleiner", zegt de weerman. "In de 20e eeuw hadden we nog 15 Elfstedentochten. Voor deze eeuw wordt geschat dat we er misschien 4 tot 10 gaan krijgen, maar volgens mij wordt de kans wel heel erg klein." Niet alleen de weersomstandigheden spelen de schaatswedstrijd parten. Ook de veiligheidsvoorschriften zijn een pak strenger dan 20 jaar geleden.

"De situatie moet perfect zijn voor de Elfstedentocht", zegt Deboosere voorts. "Als er te veel sneeuw valt, gaat de tocht ook niet door. Het zou wel eens kunnen dat we de laatste Elfstedentocht gehad hebben." Volgens de weerman heeft dat met de klimaatverandering te maken. "Gemiddeld gesproken zijn de winters zachter en de zomers heter. En dat wijst allemaal naar de menselijke klimaatopwarming."

Meest gelezen