Gegoochel met regularisatiegrafieken: wie heeft nu gelijk?

Het aantal regularisatieaanvragen van mensen zonder papieren is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) komt met een grafiek die het verschil met de regering-Di Rupo moet benadrukken. Ook Open VLD pronkt met een eigen grafiek, waarin Maggie De Block wordt bewierookt. Maar wie heeft er nu gelijk?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam vanochtend met nieuwe cijfers op de proppen. Volgens zijn kabinet hebben vorig jaar in ons land 4.226 mensen zonder papieren een regularisatieaanvraag ingediend. Een pak minder dan onder de regering-Di Rupo, zo was er te horen. Een grafiek die zijn partij op Twitter plaatste, moest dat nog extra in de verf zetten. 

De grafiek veroorzaakte heel wat commotie op Twitter omdat hij niet duidelijk genoeg zou zijn. De N-VA zet namelijk het gemiddelde van drie jaar regering-Di Rupo - met als bevoegde staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) - naast één jaar van Francken.

Zo lijkt het aantal aanvragen plots sterk te dalen, maar daar was niet iedereen het mee eens. Collega-regeringspartij Open VLD lanceerde vrij snel een eigen grafiek, waarin fijntjes wordt opgemerkt dat de daling vooral is ingezet onder De Block.

De grafiek van Open VLD gaat echter maar terug tot 2011, toen De Block startte met de bevoegdheid. Wie heeft nu gelijk? Cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken en het Federaal Migratiecentrum Myria moeten duidelijkheid scheppen.

In deze grafiek is duidelijk te zien dat de grootste terugval van de afgelopen tien jaar in 2011 terug te vinden was. Maar dat komt vooral omdat de cijfers in de twee jaar ervoor zo opmerkelijk hoog waren.

De regering-Van Rompuy voerde in 2009 namelijk een regularisatie-instructie uit, waardoor veel meer mensen kans maakten op regularisatie. Vooral de mensen die hier al lang waren kregen - tijdelijk - de kans zich in orde te stellen. Het (lage) cijfer van 2011 is dus eigenlijk vergelijkbaar met dat van 2008, voor die regularisatie-instructie.

Kostprijs?

Volgens Francken is de recente daling echter vooral te wijten aan de kostprijs die er sinds kort aan verbonden is.  Zo'n aanvraag was ooit gratis, maar kost 250 euro sinds maart 2015. Dat bedrag wordt binnenkort opgetrokken naar 350 euro per aanvraag.

"Het bedrag zal zeker een drempel vormen, maar de daling is eigenlijk al langer begonnen", zegt Koen Dewulf van het Myria aan VRT Nieuws. Eigenlijk is er vanaf 2011 een geleidelijke daling te zien. "Dat heeft vooral te maken met het striktere regularisatiebeleid dat is ingezet door de vorige regering (met De Block als staatssecretaris, nvdr.). Bovendien zou het kunnen dat er minder mensen in de illegaliteit leven, maar dat is iets wat we niet zeker kunnen zeggen. Een ontradend effect gaat zeker ook uit van de strengere opvolging van een negatieve beslissing, waaraan vaak een terugkeerverbod is gekoppeld."

"Ik verwacht vooral een daling in het aantal meervoudige aanvragen en minder in de eenmalige. Het zou logisch zijn dat mensen eerst alles op orde willen hebben en pas een aanvraag willen doen als ze denken echt kans te maken."

"Fair enough"

Francken heeft ondertussen op Twitter gereageerd op de grafiek van Open VLD. "Fair enough, maar met de PS waren jullie nooit zo laag geraakt", merkt hij op.

Meest gelezen