George Lucas kan met museum naar Los Angeles of San Francisco

De Amerikaanse filmmaker George Lucas heeft de voorbije tien jaar heel wat moeite gehad om een plaats te vinden voor de bouw van zijn Lucas Museum of Narrative Art. Los Angeles wil "de grootste maatschappelijke gift in de Amerikaanse geschiedenis" nu graag binnenhalen, maar ook San Francisco is in de running. Eind deze maand wordt de knoop doorgehakt.
Het plan voor het museum in San Francisco

De realisatie van de bouw van het Lucas Museum for Narrative Art is een olifantendracht geworden. De regisseur en filmproducent George Lucas besliste tien jaar geleden om zijn indrukwekkende collectie met 40.000 schilderijen en film-gerelateerde items onder te brengen in een museum.

In 2010 stelde hij voor om zijn museum te bouwen op de site Presidio in San Francisco. De beheerders van het park weigerden het voorstel. Daarna probeerde hij zijn ontwerp van de Chinese architect Ma Yansong aan te bieden in Chicago, maar ook daar ving hij bot.

Vorig jaar bood George Lucas nieuwe voorstellen aan voor Los Angeles en San Francisco. Beide stadsbesturen hebben er alles aan gedaan om een geschikte site aan te bieden voor de bouw van het futuristisch uitziende museum.

Los Angeles of San Francisco

In tegenstelling tot zeven jaar geleden, heeft Lucas nu de keuze tussen twee opties. "Los Angeles is de stad waar het museum thuishoort. Het is hier dat George Lucas carrière maakte", verdedigt burgemeester Eric Garcetti de keuze voor zijn stad.

Garcetti omschrijft de bouw van het museum, dat door George Lucas zal gefinancierd worden, als de "grootste maatschappelijke gift ooit in de VS". George Lucas zou meer dan een miljard dollar investeren in het project.

Lucas hakt binnekort de knoop door

George Lucas en zijn team gaan voor het einde van de maand een beslissing nemen over de plaats van het Lucas Museum of Narrative Art. In 2020 zou de bouw voltooid moeten zijn.

Het museum zal geen opslagplaats zijn van "Star Wars"-memorabilia. De kunstcollectie van de 72-jarige George Lucas bestaat uit schilderijen van onder anderen Edgar Degas, Keith Haring en Norman Rockwells. De collectie bevat ook originele illustraties uit kinderboeken van Beatrix Potter en Peter Rabbit en Jean de Brunhoff (Babar). Uiteraard zullen er ook kostuums en dergelijke uit Lucas' films geëxposeerd worden.

(plan voor museum in Los Angeles onder)

Meest gelezen