Grillo stelt voor om volksjury's te installeren in strijd tegen "fake news"

Beppe Grillo, de leider van de populistische Vijfsterrenbeweging, heeft met een polemische uitspraak opschudding veroorzaakt in Italië. In zijn veelgelezen blog roept hij op om volksjury's te installeren in de strijd tegen fake news, foute nieuwsberichten. Niet alleen de pers, ook de politiek reageert furieus. "Wat hij voorstelt, heet fascisme".

"Kranten en televisie zijn in dit land de grootste fabrikanten van foute nieuwsberichten", schrijft Beppe Grillo in zijn blog. "Op die manier willen ze ervoor zorgen dat wie de macht heeft, die ook behoudt". 

Grillo stelt voor om volksjury's aan te stellen die kunnen nagaan of een gepubliceerd bericht juist is of niet. "Wordt een bericht onjuist verklaard, dan moet de hoofdredacteur met gebogen hoofd publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbieden en met een correcte versie komen op de voorpagina of aan het begin van een programma", schrijft Grillo opruiend.

"Wat Beppe Grillo voorstelt, heet fascisme"

Zijn provocerende blog heeft meteen furieuze reacties opgeleverd. De Italiaanse journalistenbond verwijt Grillo een "lynchpartij" te willen aanrichten. Het hoofd van de commerciële zender La 7 heeft al gezegd dat hij een klacht zal indienen.

Ook vanuit politieke hoek is de kritiek niet mals. Wat Grillo voorstelt "heet fascisme en zij die dat minimaliseren zijn zijn bondgenoten", reageert Stefano Esposito, een partijgenoot van de voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi.

"Grillo wil een MinCulPop 2.0", concludeert Forza Italia. Met die uitspraak verwijst de partij van de voormalige premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi naar het Ministerie van Populaire Cultuur, de propagandamachine van de fascistische leider Benito Mussolini.

Meest gelezen