Groot drugsproces tegen farmabedrijven en Mexicaanse drugsbaron gestart

In Brussel is een groot drugsproces begonnen tegen zeven toplui van Belgische farmaceutische bedrijven en de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez. Volgens het federaal parket zouden de farmabedrijven geneesmiddelen geleverd hebben aan de drugsbaron, die er miljoenen gevaarlijke drugspillen mee gemaakt heeft. Pas morgen zal het federaal parket meedelen welke straffen het voor de verschillende beklaagden vordert.

De geneesmiddelen bevatten efedrine, een vrij onschuldig product dat ook in hoestsiroop zit. Maar efedrine is ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ice, en daarom is de invoer van het product verboden in Mexico. De Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez, beschouwd als één van de grootste producenten van methamfetamine ter wereld, zocht daarop contact met fabrikanten of handelaars in efedrinehoudende geneesmiddelen in Azië, Afrika en Europa om hem die medicamenten in grote hoeveelheden te verkopen, om vervolgens in zijn laboratoria in Mexico de efedrine uit de geneesmiddelen te destilleren.

Het onderzoek in België begon toen in november 2008 een zending van vijf miljoen efedrine-houdende pillen onderschept werd op Brucargo. De zending was afkomstig van het bedrijf Sterop Overseas en had als bestemming een bedrijf in Mexico. In dezelfde zending zaten ook 100.000 pillen Ciprofloxacine, een algemeen antibioticum, waarvoor Sterop Overseas zelfs geen uitvoervergunning had. Onderzoek wees uit dat in september 2008 ook al een transport van 10.009.000 efedrinepillen afkomstig van Sterop Overseas in beslag genomen was, ditmaal in Belize. Volgens het federaal parket had Sterop Overseas tussen juni 2007 en oktober 2008 maar liefst 78.589.000 efedrinetabletten naar Mexico uitgevoerd, goed voor meer dan 4,5 ton pure efedrine. Ook zouden er 4 zendingen Ciprofloxacine geweest zijn.

"Ze wisten dat handel in efedrine verboden was"

De efedrinezendingen naar Mexico hadden als bestemmelingen bedrijven die eigendom waren van Ezio Figueroa-Vasquez, volgens de Amerikaanse DEA dé spilfiguur voor de handel in efedrine en pseudo-efedrine van Europa naar Mexico, en zouden gedaan zijn via een zelfstandige medewerker van Sterop en Sterop Overseas. Die man is volgens het federaal parket de spin in het web, de link tussen Sterop en Figueroa-Vasquez. Er zou ook gewerkt zijn via een tussenpersoon in Duitsland.

In het onderzoek naar de leveringen door Sterop Overseas kwam ook een ander bedrijf in het vizier. In 2006 had Mexico immers al een lading van 2 miljoen pillen met pseudo-efedrine van dat bedrijf aan Figeruo-Vasquez tegengehouden en in totaal zou het bedrijf zo'n 4 miljoen pillen geleverd hebben. De zaakvoerders erkenden dat ze met Figueroa-Vasquez hadden gehandeld, maar hielden voor dat ze dachten dat die man ter goeder trouw was. Volgens het federaal parket blijkt onder meer uit mailverkeer dat ze wel degelijk wisten of moesten weten dat de pseudo-efedrine bedoeld was voor de aanmaak van drugs.

Datzelfde verwijt kreeg ook de leiding van Sterop en Sterop Overseas te horen. De zaakvoerders van dat bedrijf wisten volgens het federaal parket bovendien ook dat de handel in efedrine verboden was maar deden er toch lustig mee voort.

Daarnaast maakten de zaakvoerders van Sterop en Sterop Overseas zich volgens het federaal parket ook schuldig aan handel in illegale medicijnen vanuit China.

Meest gelezen