Le Pen wil sterke rots zijn in "wanorde"

Marine Le Pen, de leidster van de Franse extreemrechtse partij Front National en kandidate bij de komende presidentsverkiezingen, heeft in een nieuwjaarstoespraak haar plannen toegelicht voor het presidentschap. Le Pen is ervan overtuigd dat ze zal winnen. Daarna wil ze de democratie hernieuwen, met minder parlementsleden en een politiek dichter bij de burger. "Ik weet waarheen ik ga en hoe ik er zal geraken."

Le Pen heeft zich naar eigen zeggen het voorbije jaar grondig voorbereid op de verkiezingscampagne. Ze heeft een groot aantal bezoeken op het terrein afgelegd en wil er nog veel meer gaan doen."Maar meer dan de campagne, heb ik me met mijn hart voorbereid op de verkiezingen."

De extreemrechtse politica herhaalde haar eerdere belofte om het politieke bestel te hervormen. Politiek moet dichter bij de burger komen en vooral goedkoper worden. Om dat te bereiken moet het aantal parlementsleden verminderen tot 500. Ook wil ze de culturele identiteit van de regio's meer tot uiting laten komen. Op economisch vlak wil ze protectionistische maatregelen nemen, "omdat het loont".

"Ik weet waar ik naartoe ga en hoe ik er zal geraken", zei Le Pen tot slot. "Mijn kandidatuur voor de Fransen is een kaap, een rots van betrouwbaarheid. Mijn wil en vastberadenheid kennen geen zwakke plek."

Terugkeer naar ECU

Le Pen is ook voorstander van een terugkeer naar de structuur van de gemeenschappelijke munt, de ECU, zoals die bestond voor de euro, zo bleek na afloop van de persconferentie.

De politica vertelde aan een journalist van het persbureau Reuters dat ze bij een overwinning de Franse nationale schuld wil onderbrengen in een nieuwe, nationale munt. Le Pen pleit al langer voor een Franse uitstap uit de euro, maar heeft nog nooit meer informatie gegeven over hoe dat in zijn werk zou moeten gaan.

 

 

Meest gelezen