Meer dan 125.000 mensen ontheemd sinds start offensief Mosul

Elke dag slaan meer dan 2.000 inwoners van Mosul op de vlucht. Hun aantal is met enkele honderden per dag gestegen sinds de start van het zogenoemde tweede offensief, vorige week. Sinds de regeringstroepen op 17 oktober met de hulp van de internationale coalitie hun offensief startten om terreurgroep IS uit Mosul te verdrijven zijn al meer dan 125.000 Irakezen hun huizen en de stad ontvlucht. De situatie in Mosul - het belangrijkste bolwerk in IS in Irak - is uiterst penibel, waarschuwt de VN.

De militaire operatie tegen IS boekte in oktober al snel al enkele successen, maar daarna bleef het lange tijd stil. Tot vorige week donderdag, toen troepen van het Iraakse leger vanuit het oosten en in de richting van de rivier Tigris drie nieuwe offensieven lanceerden.

Elitetroepen stootten gisteren onder meer door tot de wijk Mithaq, en ook een industriezone in de stad werd op IS heroverd. De Iraakse federale politie kon vooruitgang boeken in de wijk Wahda. De militaire actie is de grootste sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003.

Aantal gewonden fel toegenomen

Sinds midden oktober is naar schatting een kwart van de stad heroverd op IS. De militaire successen hebben echter ook een keerzijde. Volgens de Verenigde Naties is er een gevoelige stijging van het aantal gewonden.

De rebellen van IS hebben zich namelijk tussen de burgerbevolking verborgen en maken handig gebruik van de stadsomgeving. Ze verstoppen bommen in auto's die geparkeerd staan in smalle steegjes en zetten scherpschutters in op hoge gebouwen waarin ook burgers wonen.

"Humanitaire toestand rampzalig"

Ondanks het tekort aan voedsel en drinkbaar water, zijn de inwoners van Mosul al die tijd in hun stad gebleven. Van de ongeveer 1,5 miljoen inwoners zijn er naar schatting ruim 125.000 op de vlucht geslagen. Zowat 14.000 van hen zijn intussen wel naar hun huizen kunnen terugkeren.

Maar het aantal vluchtelingen is de voorbije dagen nog eens met de helft gestegen, van1.600 naar ruim 2.300 per dag. De meeste vluchtelingen zijn inwoners uit de oostelijke wijken, maar de mensen in de wijken in het westen van de stad - dat nog steeds in handen is van IS - proberen steeds vaker de ellende te ontvluchten.

Volgens de Verenigde Naties is de toestand in de stad dan ook rampzalig. De voedselvoorraden slinken zienderogen en de prijzen voor eten zijn exponentieel gestegen. De inderhaast opgezette kampen in het oosten en zuiden van de stad zitten intussen overvol.

Mosul is symbolisch erg belangrijk voor IS. Een overwinning van het Iraakse leger op IS zou waarschijnlijk het einde van het zelfverklaarde kalifaat betekenen.

Daartegenover staat dat IS in weerwraak des te harder elders toeslaat, bijvoorbeeld met zware bomaanslagen en aanvallen op de veiligheidstroepen elders in het land.

Meest gelezen