Myanmar vindt "geen bewijs van genocide tegen Rohingya"

Een commissie van de Myanmarese overheid vindt geen bewijs van genocide tegen Rohingya. Dat heeft ze bekendgemaakt in een voorlopig rapport waarover de BBC bericht. Sinds een operatie van het leger in oktober zijn er heel wat meldingen van misbruik van de moslimminderheid.
AFP or licensors
Rohingya's die naar Bangladesh probeerden vluchten, worden bewaakt.

In een voorlopig rapport zegt de commissie dat er niet genoeg bewijs is dat de vele beschuldigingen van verkrachting ondersteunt. Beweringen van opzettelijke brandstichting, het willekeurig arresteren van burgers en van foltering worden nog onderzocht. Voor het einde van januari zou de commissie met volledige conclusies komen.

Het is volgens BBC-correspondent Jonah Fisher opmerkelijk dat het rapport geen enkele informatie geeft over de beschuldigingen dat veiligheidsdiensten ook mensen zouden vermoord hebben.

Moslimminderheid in gevaar

In het overwegend boeddhistische Myanmar leven naar schatting een miljoen Rohingyamoslims. De Myanmarese regering beschouwt hen als illegale migranten en weigert om hen de Myanmarese nationaliteit te geven, ook al wonen de meesten onder hen al sinds vele generaties in het land. Ze hebben geen toegang tot gezondheidszorg, de arbeidsmarkt of onderwijs. De vervolging van de Rohingya in Myanmar veroorzaakt al langer problemen in de regio. Ook in Indonesië en Maleisië zijn de voorbije jaren vele duizenden vluchtelingen aangekomen.

Eerder deze week ontstond veel ophef over beelden, waarop te zien was hoe agenten enkele dorpsbewoners sloegen en schopten. De Myanmarese autoriteiten openden daarna een onderzoek naar de mishandeling van de bevolkingsgroep.