Pence: herroepen en vervangen Obamacare "eerste agendapunt" van Trump

In de Verenigde Staten hebben zowel de Republikeinen als de Democraten overleg gepleegd over de Patient Protection and Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare. De toekomstige vice-president Mike Pence heeft overlegd met de Republikeinen in het Congres over het herroepen en het vervangen van Obamacare, president Barack Obama van zijn kant heeft met de Democraten overlegd over hoe zoveel mogelijk te redden van zijn hervorming van de gezondheidszorg.
AP
Mike Pence met achter zich Paul Ryan na het overleg.

Donald Trumps "allereerste agendapunt" als president wordt het herroepen en vervangen van Obamacare, maar de Republikeinen moeten vermijden dat ze de consumenten pijn doen terwijl ze dat aan het doen zijn. Dat heeft Mike Pence gezegd na zijn overleg met de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Pence zei dat de Amerikanen op "overtuigende wijze gestemd hebben voor een betere toekomst voor de gezondheidszorg in dit land, en we zijn vastbesloten hen dat te geven." Hij zei dat het team van Trump al volop aan het werken is met de Republikeinse leiders in het Congres aan plannen om de wet van Obama ongedaan te maken met zowel wetgeving als "executive action", de exclusieve bevoegdheid van de president.

Pence zei niet welke maatregelen er overwogen werden, maar de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zei dat er in elk geval "overgangssteun" voorzien wordt. Die term wordt gebruikt voor hulp voor de consumenten en de verzekeraars in de periode waarin de wet van Obama geleidelijk wordt afgebouwd en vervangen wordt door een alternatief van de Republikeinen, een proces waarvan gedacht wordt dat het jaren zal duren.

De Republikeinen bespreken overigens een plan om het ogenblik uit te stellen waarop de grote bepalingen van hun wetswijiziging in werking zouden treden, mogelijk met 18 maanden of meer. Verwacht wordt dat het zo lang zal duren voor de parlementsleden van de Republikeinse partij zich achter een plan zullen kunnen scharen.

Anderzijds had Pence het over een veel kortere termijn. "De architectuur van het vervangen van Obamacare zal tot stand komen, zoals het hoort, door het wetgevend proces in de komende weken en maanden", zo zei hij.

"Blijven vechten"

Huidig president Barack Obama bracht ook een bezoek aan het Congres, 16 dagen voor hij zal aftreden. Hij ontmoette Democratische parlementsleden en vroeg hen de kiezers er aan te herinneren hoe zeer de wetgeving hen heeft geholpen.

"Kijk uit voor het Amerikaanse volk", zo riep Obama, die verder geen verklaring aflegde na zijn ontmoeting, naar journalisten die hem met vragen bestookten.

Volgens een Democratisch parlementslid zei Obama de strategische vergadering om te blijven vechten. "Vertel de verhalen van de mensen die er beter van zijn geworden. Hoe meer je die boodschap kunt laten doordringen, hoe beter het voor ons zal zijn", zo zou hij gezegd hebben.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

President Obama "schudt handjes" na het verlaten van de omtmoeting met de Democratische afgevaardigden. 

Twitter

Enkele minuten voor de politieke ontmoetingen op het Capitool tweette de toekomstige president Donald Trump dat de Democraten verantwoordelijk zijn voor de wetgeving en de stijgende premies en andere problemen.

"Republikeinen moeten voorzichtig zijn dat de Dems de mislukte ObamaCare-ramp darege, met zijn slechte dekking en enorme stijgingen van premies, zoals de 116% toename in Arizona. Daarnaast zijn de aftrekposten zo hoog dat het zo goed als nutteloos is. Laat de Schumer-clowns niet uit dit web", zo tweette Trump. Charles Schumer is de fractieleider van de Democraten in het nieuwe Huis van Afgevaardigden.

"Enorme verhogingen van Obamacare zullen dit jaar plaatsvinden en Dems dragen de schuld voor de knoeiboel. Het zal instorten onder zijn eigen gewicht wees voorzichtig" zo tweette hij.

Volgens Pence verwees Trump met de "wees voorzichtig" naar de noodzaak om de consumenten te beschermen tijdens de overgangsperiode.

Tijdens zijn campagne heeft Trump beloofd om de wet van Obama weg te vagen, nu zegt hij dat hij bepaalde populaire onderdelen ervan wil behouden zoals de verplichting om mensen met reeds bestaande medische problemen te verzekeren.

Er blijven nog veel vragen over de hele kwestie en Trump heeft nog niet veel bijzonderheden bekendgemaakt over zijn plannen om het 3 biljoen dollar per jaar kostende gezondheidssysteem in de VS te hervormen.

De wetgeving in verband met de begroting geeft de parlementsleden tot 27 januari - een oogwenk voor wetgevers - om wetgeving te schrijven die grote delen van Obamacare zou herroepen. Verwacht wordt dat de Republikeinen vooral de bepalingen uit Obamacare in het vizier zullen nemen die fiscale strafmaatregelen voorzien voor wie geen verzekering neemt, de bepaling dat vele bedrijven hun werknemers moeten verzekeren, en de hogere belastingen voor mensen die veel verdienen en veel firma's uit de gezondheidszorg.

Meest gelezen