Ruim honderd gevangenen ontsnapt uit Filipijnse gevangenis

Op de Filipijnen zijn meer dan honderd gevangenen kunnen ontsnappen toen islamitische rebellen een gevangenis bestormden in het zuiden van het land. Bij die aanval is één cipier gedood.
Archieffoto

Een honderdtal gewapende mannen viel de gevangenis aan, wat leidde tot twee uur van gevechten, waarbij één cipier om het leven kwam en één gevangene gewond raakte. Bij de gevechten konden 130 gevangenen ontsnappen, al loopt het aantal volgens sommige bronnen zelfs op tot 150. In de gevangenis verblijven ongeveer 1.500 gedetineerden.

"Ze wilden hun vrienden in de gevangenis helpen ontsnappen", verklaarde een bewaker aan de televisiezender ABS-CBN. "De andere gevangenen zagen ook hun kans door de zware aanval. Ze stapelden hun beddengoed op om te kunnen ontsnappen."

Islamitische rebellen

Een splintergroep van het Moro Islamic Liberation Front, een afscheidingsbeweging waarmee de overheid momenteel vredesonderhandelingen voert, zou verantwoordelijk zijn voor de aanval. De politie en het leger, die geen informatie wilden vrijgeven over de identiteit van de daders, lieten weten dat ze een klopjacht geopend hebben naar de aanvallers en de ontsnapte gevangenen. Minstens vier gevangenen zijn ondertussen opnieuw gevat.

Het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen, is al decennia lang het strijdtoneel van de gewapende islamistische rebellen, waarvan sommigen trouw zweren aan terreurgroep IS. In augustus vielen strijders van de groep Maute al een andere gevangenis in het zuiden aan, waarbij ze acht militanten bevrijdden. Toen konden vijftien gevangenen de vlucht nemen.

Meest gelezen