Stalkster Theo Francken wordt geïnterneerd

Een 62-jarige vrouw die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meer dan drie jaar gestalkt heeft, moet geïnterneerd worden. Dat heeft de rechtbank in Leuven beslist. De vrouw belde Francken soms meer dan tien keer per dag en noemde hem steevast haar "soulmate".

Linda S. begon Theo Francken te stalken na een eenmalige ontmoeting, toen de vrouw haar politieke ambities uitte bij de N-VA. Ze vertrouwde Francken toe dat ze de volgende burgemeester van Leuven wilde worden en als het even kan zelfs Vlaams minister-president.

Ze kreeg het gsm-nummer van Francken te pakken via het secretariaat van de partij. Omdat de vrouw met een geheim nummer belde, kon Francken het nummer niet laten blokkeren. Na een tijdje nam hij niet meer op, maar dan sprak ze zijn voicemail vol. Het trieste record was 253 telefoontjes op één dag. Uiteindelijk diende de staatssecretaris zelf een klacht in.

Ook Stijn Lemmens, voorzitter van de lokale N-VA-afdeling van Leuven werd in mei 2015 het slachtoffer van de vrouw. Gedurende zes dagen kreeg Lemmens onophoudelijk telefoontjes. 

Diefstal

Daarnaast moest de vrouw zich ook verantwoorden voor verschillende feiten van afzetterij en diefstal van etenswaren. Ze schuimde in Leuven brasserieën en restaurants af zonder te betalen. Tussen april en juli 2016 heeft ze zo zeker vijftien horecazaken opgelicht. 

"Ik wist dat ik het niet kon betalen, maar ik lig er niet wakker van. Ik heb ervan genoten en heel wat andere diefstallen zijn nooit uitgekomen", verklaarde S. aan de politie. Ze wilde naar eigen zeggen haar schuldbemiddelaar een hak zetten. De man diende eveneens een klacht in.

Ook de Leuvense buren leerden Linda S. kennen. Ze slingerde hen racistische beledigingen naar het hoofd, klampte hen aan om geld te vragen en klopte dag en nacht op de deur. Ze gooide zelfs een lading hesp op een terras omdat de buren de vleeswaren die ze net voordien gestolen had, niet wilden overkopen .

Risico op herval

De rechtbank heeft de internering bevolen als beschermingsmaatregel. Volgens de psychiater is de kans groot dat de vrouw zal hervallen. De rechtbank verklaarde S. ontoerekeningsvatbaar voor de gepleegde feiten. Sinds oktober vorig jaar is ze gedwongen opgenomen in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Kortenberg.

Theo Francken reageerde met een tweet op het vonnis: "Hopelijk wordt ze snel beter".

Meest gelezen