Trump valt opnieuw de Amerikaanse inlichtingendiensten aan

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft opnieuw kritiek geleverd op de Amerikaanse inlichtingendiensten. Trump vindt het vreemd dat een briefing over de Russiche hacking-affaire twee dagen uitgesteld is. Maar een hooggeplaatste bron binnen de inlichtingendiensten ontkrachtte onmiddellijk die bewering.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Op Twitter schreef Trump dat een briefing die hij vandaag zou krijgen over de Russische hacking-affaire, uitgesteld was naar vrijdag. "Misschien is er meer tijd nodig om hun zaak hard te maken", schreef hij op Twitter. "Heel vreemd."

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen hebben Russische hackers mogelijk ingebroken op computers bij de Democraten. Trump zag de hele discussie enkel als een poging van de Democraten om afbreuk te doen aan zijn verkiezingsoverwinning, maar zei later dat hij de hoofden van de inlichtingendiensten zou ontmoeten om op de hoogte gebracht te worden van wat er geweten is over de affaire.

Niet veel later kwam er een reactie van een hooggeplaatste bron binnen de inlichtingendiensten. Die meldde aan de Amerikaanse zender NBC dat de briefing met de hoofden van verschillende inlichtingendiensten (de NSA, de CIA, de FBI en de DNI) altijd al gepland was om vrijdag door te gaan. Trump zou dus niet goed geïnformeerd zijn of geprobeerd hebben om de inlichtingendiensten in een slecht daglicht te plaatsen.

Favoriet communicatiemiddel van Trump

De afgelopen dagen veroorzaakten de tweets van Trump meermaals ophef. Eerder deze week gaf de president-elect via Twitter kritiek op China. Het land geeft volgens Trump niet genoeg steun aan de Verenigde Staten in de bestrijding van de Noord-Koreaanse dreiging.

Gisteren waren de Republikeinse volksvertegenwoordigers op de eerste zitting van het Amerikaanse Congres van plan om de macht van de onafhankelijke ethische waakhond van het Congres te verminderen. Trump communiceerde dat de leden zich beter konden concentreren op "andere belangrijke zaken zoals gezondheidszorg en fiscale hervormingen". Daarop besloten de Republikeinse verkozenen om de hervorming van het ethisch bureau dan maar te laten voor wat het was.

Meest gelezen