Vlaamse binnenvaart op hoogste peil in vijf jaar

Vorig jaar is er voor 70,5 miljoen ton goederen vervoerd op de Vlaamse waterwegen. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar en bijna een evenaring van het record uit 2011, toen er 72 miljoen ton goederen over het water werden getransporteerd. "We zijn bijna opnieuw op het niveau van voor de crisis", verklaart Liliane Stinissen van waterwegbeheerder nv De Scheepvaart.

De Vlaamse bedrijven vinden steeds beter de weg naar het water, stellen de waterwegbeheerders. In totaal werd er voor 70,5 miljoen ton goederen vervoerd, 3 miljoen ton of 4,5 procent meer dan in 2015. Vooral bij het containervervoer is de groei opmerkelijk: daar worden jaar na jaar nieuwe recordcijfers genoteerd. In 2016 ging het om 750.000 vervoerde eenheden, 9 procent meer dan in 2015.

Stinissen ziet een verklaring in de investeringen die de voorbije jaren werden gedaan, niet alleen in de waterwegen zelf, maar bijvoorbeeld ook in bedrijfsterreinen aan het water. Voor de Vlaamse regering zijn de groeicijfers een opsteker, want elke vracht die over het water gaat, belandt niet in de file, aldus bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Die wil het aandeel van de binnenvaart trouwens nog verder verhogen.

In het kader daarvan gaan deze maand de twee waterwegbeheerders -nv De Scheepvaart en nv Waterwegen en Zeekanaal- fuseren tot de Vlaamse Waterweg nv. "Eén sterke speler zal de groeimarge op onze waterwegen nog beter kunnen benutten", aldus Weyts. Topman Chris Danckaerts meent dat de fusie de nodige slagkracht biedt "om van de Vlaamse waterwegen echte snelwegen te maken".

Meest gelezen