Zo'n 1.000 mensen nemen afscheid van Kerim Akyil

In Houthalen-Helchteren is vanmiddag afscheid genomen van de 23-jarige Kerim Akyil, het Belgische slachtoffer van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul. Er kwamen zo'n 1.000 mensen naar de uitvaartplechtigheid van de jongeman, die de dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit heeft.

Kerim Akyil was één van de 39 slachtoffers van de aanslag op de nachtclub op oudejaarsavond. In de moskee Yesil Camii in Houthalen stroomde vandaag heel wat volk samen. Velen onder hen wilden hun steun betuigen aan de familie en zijn geschokt door wat er gebeurd is.

Familieleden van het slachtoffer kunnen nog altijd niet bevatten wat er gebeurd is. "Onwezenlijk", beschrijft een achterneef van Kerim hun gevoel. "We zijn zeer aangeslagen en zitten vol ongeloof. Is het een boze droom en proberen we te ontwaken?", vertelt hij.

"Samenhorigheid is het enige antwoord"

De schepen van Welzijn van Houthalen, Mustafa Aytar, is aangetrouwde familie van het slachtoffer. Tijdens de uitvaartplechtigheid nam hij ook zelf het woord en pleitte hij voor solidariteit en tegen terreur. "De boodschap aan de daders van de terreuraanslag is samenhorigheid en solidariteit", zei hij. "Dat is het enige goede antwoord dat wij kunnen bieden."

De schepen omschreef Kerim als een "geliefde jongen". "Sommige helden zijn onzichtbaar", zei hij."Maar Kerim is voor ons allen een held." Volgens Aytar blijft het slachtoffer leven in de harten van de gemeenschap.

Burgemeester Alain Yzermans sprak over een immens verdriet onder de hele Limburgse, Belgische en Turkse bevolking. "Hier zijn zoveel mensen samengekomen omdat we verenigd zijn in verdriet, als respect naar de ouders en de familie toe, en om ons hart te tonen naar de man die er niet meer is. Sommige reacties op het overlijden van Kerim zijn onmenselijk. Daarom wil ik tonen dat ik burgemeester ben van iedereen in Houthalen-Helchteren."

Ook politica Meyrem Almaci (Groen) woonde de plechtigheid bij. "Wat er de afgelopen dagen op sociale media is gebeurd, betreur ik heel erg", zei ze. "Maar dat we hier nu met zoveel mensen aanwezig zijn, van welke afkomst dan ook, dat is onze sterkte."

Meest gelezen