"Schutter in nachtclub Istanbul is wellicht Oeigoer"

De man die op nieuwjaarsnacht 39 mensen heeft doodgeschoten in een nachtclub in de Turkse stad Istanbul, is wellicht een etnische Oeigoer uit het Centraal-Aziatische deel van China. Dat zegt de Turkse vicepremier Veysi Kaynak. De aanslag is opgeëist door de terreurgroep IS. Intussen is in de Turkse stad Izmir opnieuw een aanslag gepleegd. Er vielen twee doden.

Vanochtend hebben speciale politie-eenheden een aantal mensen opgepakt bij een huiszoeking in een buitenwijk van Istanbul. Er was een tip dat de intussen nog voortvluchtige schutter uit de nachtclub aanwezig was in een flatgebouw, maar dat was niet het geval. Wel is een onbekend aantal andere mensen opgepakt die mogelijk logistieke ondersteuning zouden hebben geboden aan de schutter.

Over hoeveel mensen er opgepakt zijn, is nog geen duidelijkheid, maar er zouden wel Oeigoeren bij zijn. Dat is een Turkssprekend volk dat woont in Xinjiang, een autonome regio in het Centraal-Aziatische deel van China.

Volgens vicepremier Kaynak is de schutter wellicht ook een Oeigoer en is hij duidelijk erg goed getraind, omdat hij ondanks alle politieacties nog altijd op vrije voeten is. Kaynak sluit niet uit dat de schutter Turkije mogelijk al verlaten heeft.

De Turkse overheid vermoedt overigens dat een buitenlandse inlichtingendienst achter de aanslag in Turkije zit. Volgens Ankara is het niet mogelijk om een dergelijke aanslag uit te voeren zonder enige vorm van hulp. Over welke inlichtingendienst het zou gaan, is niet gezegd.

Eerder zijn al enkele tientallen mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de moordpartij in de nachtclub. Het zou vooral gaan om mensen uit Noord-Afrika of Centraal-Azië die sympathie hebben voor de terreurgroep IS. Die groep heeft de aanslag in Istanbul overigens opgeëist.

Leidt het spoor naar Centraal-Azië?

Dat de Turkse regering de Oeigoeren met de vinger wijst, is opvallend. Veel Turken beschouwen de Oeigoeren als een "broedervolk". De Oeigoeren zijn overwegend moslim en spreken een aan het Turks verwante taal. Hun stamland in Xinjiang maakt deel uit van China, maar er zijn grote spanningen met ingeweken etnische Chinezen en het komt er vaak tot rellen en terreurdaden.

Veel Oeigoeren vinden dat ze leven onder een Chinese bezetting en de militaire aanwezigheid in Xinjiang is inderdaad erg massaal en wurgend. Niet toevallig proberen zowel Al Qaeda als IS het ongenoegen van de Oeigoeren uit te buiten om hen te rekruteren.

Volgens de Thaise regering waren er Oeigoeren betrokken bij de bomaanslag tegen het schrijn Erawan in de hoofdstad Bangkok in de zomer van 2015. Daar vielen toen 20 doden. Die aanslag zou zijn uitgevoerd als reactie tegen de uitlevering van honderden Oeigoeren door Thailand aan China.

Meest gelezen