Er spoelen weer vrij zeldzame maanvissen aan aan onze kust

Er spoelen opnieuw maanvissen aan aan onze kust. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen. Vanmiddag werd er eentje aangetroffen in Knokke en enkele dagen geleden werden er ook al twee opgemerkt in andere badsteden. "Maanvissen spoelen hier zeker niet elk jaar aan, maar als het gebeurt zijn het er steeds meerdere."
De maanvis die vanochtend is aangespoeld in Knokke.

De maanvis die deze middag is aangespoeld in Knokke was niet de eerste van "het seizoen". Op kerstdag werd er ook eentje dood aangetroffen in Wenduine, al was het dier vrij snel verdwenen. Wellicht heeft iemand het meegenomen. Enkele dagen ervoor is er ook een aangespoeld in De Haan. Die leefde nog en zit momenteel in Sea Life Blankenberge.

"We zien zeker niet elk jaar maanvissen aanspoelen", zegt Jan Haelters aan onze redactie. Hij is wetenschappelijk medewerker in het Museum voor Natuurwetenschappen. "Maar als er aanspoelen, dan zijn het er meestal meerdere, verspreid over België en Nederland. Eigenlijk heb je jaren mét en jaren zonder maanvissen."

Omvallen

De maanvissen leven gewoonlijk in diepere zeeën en oceanen, waar het ook heel wat warmer is dan hier bij ons momenteel. "De vissen raken hier langs het Kanaal of proberen via het noorden van de Noordzee naar het zuidelijke deel af te zakken. Ze zwemmen rechtop, waardoor ze omvallen als ze te dicht tegen de kust komen. En ook de koude zal wel een rol spelen."

De vis die vandaag is aangespoeld is wellicht hoogstens een paar jaar. Hij wordt nu ingevroren en wordt ter beschikking gesteld voor het museum of de wetenschap. "Dat doen we altijd met iets zeldzamere vissen", zegt Haelters. "We bekijken dan wie geïnteresseerd is om het te onderzoeken, er een afgietsel van te maken, enzovoort."

Maanvis?

De maanvis - oftewel de mola mola - is de zwaarste beenvis. Een volwassen exemplaar weegt gemiddeld 1 ton en is 1,8 meter groot. Het dier leeft vooral in grote en diepe oceanen, waar het warm is. Een vrouw kan tot 300 miljoen eitjes leggen, wat een record is voor een gewerveld dier.

Meest gelezen