Federale politie: "Onmogelijk om Amri in Brussel-Noord op te merken"

De federale politie zegt dat het niet mogelijk is om terroristen zoals Anis Amri, de dader van de aanslag in Berlijn, op te merken op camerabeelden in het Brusselse Noordstation. De politie reageert daarmee op vragen en kritiek die er de voorbije dagen zijn gerezen. De Duitse politie zegt dat Amri niet minder dan 14 valse identeiten gebruikte.

Gisteren had het parket bekendgemaakt dat Anis Amri, de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, tijdens zijn vlucht is gezien op camerabeelden in het station van Brussel-Noord. Hij kwam toen vanuit Amsterdam en heeft twee uur lang rondgedoold in het Noordstation in Brussel. Van daaruit ging hij naar Lyon in het oosten van Frankrijk.

"De camerabeelden worden in realtime bekeken, maar je zal begrijpen dat op die miljoenen bewegingen het zeer moeilijk is om daar iemand uit te halen, en dan vooral als die nog een sjaal en een muts draagt", zegt politiewoordvoerder Peter Dewaele.

De agenten kijken ook vooral naar incidenten, vechtpartijen en verdachte gedragingen. In het geval van Anis Amri waren die gedragingen totaal nihil en is die persoon slechts enkele seconden in  beeld geweest. Het was onmogelijk om die daaruit te halen, zegt Dewaele.

Slimme camera's met gezichtsherkenning zijn wel een optie, maar niemand kan de garantie geven dat die persoon er dan wel uitgehaald zou zijn.

Vanuit Brussel en Lyon is Anis Amri doorgereisd naar Turijn en Milaan in Italië, waar hij dan werd doodgeschoten door de Italiaanse politie.

"Amri had 14 valse identiteiten"

Volgens de Duitse politie was Anis Amri onder minstens 14 valse identiteiten bekend bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft een topman van de politie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen gezegd in het regionale parlement in Düsseldorf. 

Amri wist dat hij verdacht werd van radicalisering en jihadistische sympathieën en gebruikte die valse identeiten dan ook om uit het zicht van de politie te blijven. 

Toch waren er geen concrete aanwijzingen dat hij een aanslag wou uitvoeren. Veel Duitse politici en ook burgers vinden dat de politie hoe dan ook gefaald heeft om een erg verdacht figuur te stuiten vooraleer hij met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij zijn midden december 12 mensen gedood. Ook de Poolse vrachtwagenchauffeur werd voor de aanslag vermoord.

Deze route legde Amri af na de aanslag in Berlijn

Meest gelezen