Het gevecht om de sjerp: wie tegen wie in 2018?

Bart Tommelein (Open VLD) wil in Oostende Johan Vande Lanotte (SP.A) bekampen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het is een van de vele strijdtonelen op het lokale niveau. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.

Oostende: Tommelein vs. Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte (SP.A) nam een paar weken geleden afscheid van het parlement om zich volledig toe te leggen op Oostende. Hij denkt eraan om in de kuststad naar de kiezer te trekken met een "beweging van burgers". In Oostende krijgt hij Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) tegenover zich. Tommelein wil na 20 jaar de macht van de socialisten doorbreken.

Gent: Balthazar vs. De Clercq

SP.A-burgemeester Daniël Termont stopt als burgemeester in Gent. SP.A gaat in 2018 samen met Groen naar de kiezer met een kartellijst. Die lijst wordt getrokken door Tom Balthazar. SP.A-voorzitter John Crombez mengt zich dus niet in de Gentse debatten. Grote tegenstander wordt Mathias De Clercq van Open VLD. De liberalen zitten nu in een coalitie met het kartel SP.A-Groen. Siegfried Bracke (N-VA), nu lid van de Gentse oppositie, heeft nog geen uitsluitsel gegeven over zijn deelname.

Antwerpen: De Wever vs. Peeters

In Antwerpen gaat de meeste aandacht nu al naar de strijd tussen de stemmenkanonnen Bart De Wever (N-VA), de huidige burgemeester, en federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V). Peeters ruilde zijn thuishaven Puurs in voor Antwerpen. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) zal wellicht de liberale lijst trekken. Vraag is of er ook een roodgroene lijst komt? Tom Meeuws (SP.A) kan kiezen voor een samenwerking met Wouter Van Besien van Groen.

Leuven: Ridouani vs. Parys vs. Devlies

Louis Tobback, al jarenlang burgemeester in Leuven, wordt in 2018 80 jaar en hij verlaat het stadhuis. De SP.A schuift huidig schepen Mohamed Ridouani naar voor als gedoodverfde opvolger. N-VA-topstuk Theo Francken laat Leuven links liggen, hij blijft in Lubbeek. Lorin Parys verdedigt de N-VA-kleuren. Voor CD&V is dat oude getrouwe Carl Devlies. Rik Daems (Open VLD) heeft nog niet bevestigd.

Mechelen: Somers vs. Gennez vs. ?

In Mechelen lijkt de populaire Bart Somers (Open VLD) ongenaakbaar. Het beleid van de liberaal oogst lof van vriend en vijand. Caroline Gennez (SP.A) staat dus voor een schier onmogelijke taak. Of minister van Financiën Johan Van Overtveldt naar Mechelen verhuist, is nog niet duidelijk en ook de rol van Groen-boegbeeld Kristof Calvo is nog onzeker.

Brugge: Landuyt vs. Van Den Driessche vs. Van Volcem vs. De fauw

In Brugge lijken alle kaarten al op tafel te liggen. Het wordt een strijd tussen huidig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A), senator Pol Van Den Driessche (N-VA), Mercedes Van Volcem (Open VLD) en huidig OCMW-voorzitter Dirk De fauw van CD&V.

Genk: Dries vs. Demir vs. Kitir

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir verhuisde vorig jaar van Antwerpen naar Genk. Ze deed dat naar eigen zeggen niet om politieke redenen. In Genk neemt ze het op tegen Wim Dries (CD&V), die al sinds 2009 burgemeester is. Ook Meryame Kitir, fractieleider voor SP.A in de Kamer, gooit zich in de Genkse strijd.

En wat met Hasselt en Kortrijk?

In Hasselt nam vorig jaar Hilde Claes (SP.A) ontslag als burgemeester. Er volgde een stoelendans, waarna CD&V'ster Nadja Vananroye burgemeester werd. De SP.A gaf de sjerp af voor machtsdeelname in 2018, klonk het toen. Ivo Belet (CD&V) werd even genoemd als opvolger van Claes, maar dat ging niet door. En welke rol zal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaan spelen in Hasselt?

Ook in Kortrijk is er nog veel onzekerheid na het politieke toptheater van 2012. Toen schoof Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toenmalig burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) opzij, ook al was CD&V de grootste partij en had De Clerck meer voorkeursstemmen gekregen. OCMW-voorzitter Philippe De Coene wordt bijna zeker de frontman voor SP.A, maar de plannen bij Open VLD, N-VA, CD&V en Groen zijn nog niet helemaal duidelijk.

Meest gelezen