Huis Romanov verliest troonpretendent (een van de vele)

In Denemarken is prins Dimitri Romanov overleden. Dat meldt zijn echtgenote prinses Theodora. Hij was een achterachterkleinkind van de Russische tsaar Nicolaas I en was in die hoedanigheid een van de vele troonpretendenten van de Russische troon. Hij was 90.
Dimitri Romanov (links) en Dimitri Medvedev in Moskou (2016).

"Dimitri Romanovich is in het ziekenhuis gestorven op de avond van 31 december." Met die woorden heeft zijn echtgenote prinses Theodora Alexeevna Romanov zijn dood bevestigd aan het Russische persagentschap TASS. Hij was 90.

De prins werd geboren op 17 mei 1926 in Cap d'Antibes in Frankrijk waar zijn ouders prins Roman Petrovich van Rusland en gravin Praskovia Sheremeteva in ballingschap leefden. Langs vaderszijde was hij een achterachterkleinzoon van de Russische tsaar Nicolaas I (1796-1855) en zijn echtgenote prinses Charlotte van Pruisen.

Die laatste stichtte de zogenoemde Nikolaevichi-tak van het huis Romanov, een van de vele takken van de dynastie die sinds het aftreden in 1917 en de dood in 1918 van de laatste tsaar Nicolaas II om de titel van Russische troonpretendent strijden. Voor zijn tak nam prins Romanov die honneurs sinds 2014 waar na de dood van zijn oudere broer Nicholas.

Romanov Family Association

In 1936 verhuisde prins Romanov samen met zijn gezin naar Rome. Tien jaar later trok hij naar Egypte waar hij verschillende jaren woonde. Na een tussenstop in Italië ging het in 1960 naar Denemarken waar hij sindsdien verbleef.

De prins kreeg een klassieke Russische opvoeding en sprak vloeiend Russisch, Frans, Engels, Italiaans en Deens. Sinds 1979 was hij lid van de Romanov Family Association, een vereniging van nazaten in de mannelijke lijn van tsaar Paul I (1754-1801). Hij trouwde een eerste keer in 1959 met Johanna von Kauffmann. Na haar dood in 1989 huwde hij in 1993 opnieuw met Theodora.

De Krim

In 1998 woonde hij de herbegrafenis van de resten van tsaar Nicolaas II en zijn familie bij in Sint-Petersburg. Twee jaar geleden bracht hij nog een bezoek aan de Krim waar zijn voorouders ooit hebben gewoond tot ze moesten vluchten. Hij juichte de annexatie van het schiereiland door Rusland volmondig toe.

Vorig jaar reisde hij naar Moskou om een ereteken in de Orde van Alexander Nevsky in ontvangst te nemen uit handen van de Russische premier Dimitri Medvedev voor het uitdragen van de Russische cultuur in het buitenland.

Wat de dood van prins Romanov voor het huis Romanov en de aanspraken op de troon betekent, is niet duidelijk. In elk geval blijven genoeg kandidaten over. De voornaamste is groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland, een achterachterkleindochter in de mannelijke lijn van tsaar Alexander II (1818-1881). Zij beschouwt zichzelf als het hoofd van het huis Romanov en schuift haar zoon groothertog George Mikhailovich naar voren als troonpretendent.

Meest gelezen