Internationaal onderzoek naar Belgisch gehakketak op Antarctica

Er komt een internationaal onderzoek naar het Belgische kluwen op Antarctica, het resultaat van de bitse strijd tussen poolreiziger Alain Hubert en de Belgische overheid. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan VRT Nieuws. Er komt dit jaar ook geen Belgische wetenschappelijke missie.

Een aantal landen die deel uitmaken van de Antarctic Treaty Consultative Meeting (ATCM) hebben al langer genoeg van het voortdurende geruzie tussen Alain Hubert en de Belgische overheid. Daarom wordt er nu een internationale onderzoekscommissie op poten gezet. 

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) werd de vraag voor een onderzoeksmissie te starten al een tijdje geleden gesteld. "De landen maken zich al langer zorgen over de Belgische activiteiten op Antarctica", bevestigt het kabinet aan VRT Nieuws. De missie zou geleid worden door Noorwegen en België.

Alain Hubert, jarenlang de eigenlijke baas van de poolbasis, zou meewerken aan een nieuwe landingsbaan en hij zou toeristische reizen willen organiseren op de zuidpool, iets wat radicaal ingaat tegen het Antarctica-verdrag.

"Missie is een goed idee"

Het kabinet-Sleurs vindt de onderzoeksmissie een goed idee en verleent met veel plezier zijn medewerking: "Er heersen al een hele tijd bezorgdheden over onder meer de aanleg van een landingsbaan en de toeristische activiteiten, vooral ook omdat de poolbasis als uitvalsbasis zou gebruikt worden."

"De ongereptheid van de Zuidpool moet bewaard blijven en het wetenschappelijk onderzoek moet in stand gehouden worden. We moeten dan ook zeer voorzichtig zijn met toeristische activiteiten."

Geen Belgische missie naar Antarctica dit jaar

Volgens het kabinet-Sleurs zou de inspectiemissie er al zeer snel kunnen komen. "Het venster waarbinnen je kan afreizen naar Antarctica is beperkt, tot februari ongeveer. Daarna begint de Antarctische winter en is transport veel moeilijker."

Voor het eerst zal er dit jaar ook geen Belgische wetenschappelijke missie komen naar Antarctica. "Dat werd onmogelijk gemaakt door Alain Hubert en de International Polar Foundation." Intussen zoekt de regering verder naar een oplossing voor de impasse.

Het rommelt al een hele tijd op de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Alain Hubert werd aan de kant geschoven wegens belangenvermenging. In november oordeelde de rechtbank nog dat België geen onderhoudsmissie naar de basis mocht sturen. Hubert zelf reisde wel naar de Zuidpool en zou daar momenteel nog steeds verblijven.

INTERNATIONAL POLAR FOUNDATION/PHOTO R. ROBERT

Meest gelezen