Jambon wil beveiligingssysteem Zaventem uitbreiden naar treinstations

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil het nieuwe beveiligingssysteem van de luchthaven van Zaventem op termijn uitbreiden naar de grote treinstations in ons land en andere plaatsen waar veel mensen samenkomen. "We zijn een nieuwe volwassen veiligheidscultuur aan het uitrollen."

Sinds vorig najaar is de zogenoemde prescreening in tenten buiten het luchthavengebouw vervangen door een nieuw veiligingssysteem. Naast technologische middelen als camera's die nummerplaten en gezichten herkennen steunt het systeem ook op agenten die speciaal opgeleid worden om verdacht gedrag in mensenmassa's te detecteren, zogenoemde Behavior Detection Officers.

"Zaventem is een soort proeftuin, maar het is een filosofie die we op termijn willen uitrollen op alle plaatsen waar veel mensen komen", zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon. Een precieze timing voor een uitbreiding naar bijvoorbeeld de grote treinstations is er niet. "Het is niet zo dat dit vandaag beslist is of dat er al een draaiboek klaar ligt."

Het systeem wordt volgens Van Raemdonck permanent geëvalueerd. De eerste resultaten stemmen de beleidsmakers alvast tevreden. Midden december meldde hoofdcommissaris van de luchtvaartpolitie Jo Decuyper in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart dat de nieuwe techniek op nog geen maand tijd al dertig mensen hielp detecteren die gelinkt zijn aan terrorisme of feiten "verbonden aan de veiligheid van de staat".

Beveiliging treinstations

De beveiliging van treinstations staat opnieuw in de belangstelling sinds gisteren bekend raakte dat Anis Amri, de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, tijdens zijn vlucht ook zo'n twee uur in Brussel-Noord verbleef. Amri droeg echter een sjaal en een muts en gedroeg zich voorts onopvallend, wat het ook met slimme camera's en BDO's allesbehalve evident had gemaakt om hem te detecteren.

"Een sluitend systeem bestaat niet", erkent Van Raemdonck. "Maar we zijn een nieuwe volwassen veiligheidscultuur aan het uitrollen. En hoe performanter die wordt, hoe groter de kans dat je het net kan sluiten en mensen met kwade bedoelingen kan detecteren", aldus de woordvoerder, die beklemtoonde dat erop wordt toegezien dat alles strookt met de privacyregels.

Zo voert België ook overleg met de sector en met de buurlanden over de toegang van veiligheidsdiensten tot de passagierslijsten van internationale treinen en bussen. Eerder was ook al beslist om veiligheidspoortjes te installeren en extra Securail-agenten aan te werven voor de stations Brussel-Zuid, Luik-Guillemins en Antwerpen-Centraal.

Meest gelezen