Koningin Silvia van Zweden ziet "spoken" in haar paleis

Er wonen spoken in Drottningholm, de officiële residentie van het Zweedse koningspaar. Dat vertelt de Zweedse koningin Silvia in een documentaire over het eeuwenoude gebouw. Ook haar schoonzus prinses Christina gelooft dat het spookt in het paleis.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Spoken die zich ophouden in een kasteel of een paleis: het is een vast element in tal van sprookjes en spannende films. Nu moet blijken dat de fenomenen ook in realiteit in deze gebouwen voorkomen. Dat beweert koningin Silvia van Zweden in een documentaire over Drottningholm die deze avond op SVT is te zien.

Drottningholm (zie foto onder) is ruim vierhonderd jaar oud en staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het paleis in Stockholm is tevens de officiële residentie van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf.

(Lees voort onder foto)

"Deze plek barst van de geschiedenis", zegt Silvia in de documentaire. "We hebben ook kleine vrienden, de geesten. Ze zijn allemaal erg vriendelijk, maar soms voelt het alsof we niet alleen zijn. Kom en ontdek het zelf, loop hier in het donker rond. Het is erg spannend."

Naar eigen zeggen is Silvia niet in het minst bang van de spoken. "Ze maken me niet bang, ze zijn zo lief als iets. Stel je voor wat ze ons zouden kunnen vertellen?"

"Alle oude huizen hebben geesten"

Ook prinses Christina meent dat Drottningholm de thuishaven van spoken is. Zij is de zus van Carl XVI Gustaf. "Alle oude huizen hebben geesten", vertelt ze in de documentaire. "Zeker weten. Dit huis heeft veel energie. Het zou vreemd zijn indien het zich niet in de vorm van geluid of vormen zou uiten."

Koningin Silvia is 73. Op 23 december is ze nog in het ziekenhuis opgenomen met klachten van duizeligheid. Op Kerstmis mocht ze weer naar huis.

Engelen

Het is niet de eerste keer dat een lid van een Scandinavisch koningshuis aangeeft in supernatuurlijke krachten of verschijningen te geloven. In 2007 zei de Noorse prinses Märtha Louise dat ze van kindsbeen af weet dat ze helderziend is. Niet alleen kan de dochter van koning Harald V naar eigen zeggen de gevoelens van andere mensen "lezen", ze is ook in staat om met engelen te praten.

Meest gelezen