Mark Zuckerberg nodigt iedereen uit om te reizen

Reizen. Dat is het voornemen dat Mark Zuckerberg voor 2017 maakt, zo meldt de stichter en baas van Facebook op zijn eigen sociaalnetwerksite. Hij nodigt iedereen uit zijn voorbeeld te volgen en dit jaar twaalf nieuwe plekken te bezoeken.

Het is een vaste gewoonte van Zuckerberg bij de start van een nieuw kalenderjaar: een goed voornemen publiek maken. Vorig jaar kondigde hij aan dat hij meer wou lezen. Eerder nam hij zich onder meer voor elke dag iemand een dankbriefje te schrijven en elke dag iemand te leren kennen die niet voor Facebook werkt.

Dit jaar focust Zuckerberg zich op reizen. Zelf wil hij dat binnen de VS doen, maar volgens hem is de uitdaging voor iedereen relevant. "Het zou ons allen goed doen als we meer luisteren en meer te weten komen over hoe andere mensen leven, werken en nadenken over de toekomst", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Hij nodigt iedereen dan ook uit zijn voorbeeld te volgen. Concreet lanceert hij de uitdaging om in 2017 twaalf nieuwe plekken te bezoeken. "Die plekken moeten niet ver weg zijn", benadrukt hij. "Een rit van een half uur om mensen te ontmoeten in een gemeenschap waarin je normaal niet vertoeft, telt ook."

Zuckerberg heeft zijn voornemen voor 2017 A Year of Travel gedoopt en heeft hiervoor een speciale Facebookpagina aangemaakt. Specifiek voor reizigers in de VS heeft hij de groep A Year of Traveling the US gemaakt. Hij moedigt mensen in andere landen aan een eigen nationale pagina te maken.

President Zuckerberg?

Volgens The Guardian maakt het voornemen van Zuckerberg om de VS rond te reizen deel uit van een groter plan. De krant ziet het als een opstapje naar een politieke carrière.

Vorige maand zijn juridische documenten gelekt waaruit moet blijken dat hij in een vergadering heeft besproken hoe hij een politiek mandaat met zijn positie als baas van Facebook kan combineren.

Met Kerstmis volgde een andere hint toen Zuckerberg iedereen een zalig kerstfeest en een fijn Chanoeka toewenste. Nochtans toonde hij zich in het verleden een overtuigde atheïst, maar in de VS is dat een zware handicap om verkiezingen te kunnen winnen. In een reactie verklaarde hij dat hij Joods is opgevoed en dat hij een periode allerlei zaken in vraag heeft gesteld. "Nu geloof ik dat religie erg belangrijk is", schreef hij.

Tegelijk heeft Zuckerberg altijd geprobeerd zichzelf en zijn bedrijf ver weg van politiek te houden. Dat neemt niet weg dat Facebook in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel kritiek kreeg als zou de sociaalnetwerksite vals nieuws onvoldoende hebben weggefilterd en zo het verkiezingsresultaat hebben beïnvloed.

Meest gelezen