Na de ijskoude vriesnacht: let op voor gladde wegen

Wie vanmorgen de weg op moet, is maar beter voorzichtig. Het heeft vannacht in het hele land stevig gevroren, met temperaturen tot -7 graden in Vlaanderen en zelfs uitschieters tot -15 in de Ardennen. De strooidiensten van Wegen en Verkeer hebben op alle grote wegen in Vlaanderen stevig gestrooid.

De temperaturen zijn afgelopen nacht onder een heldere hemel sterk onder het vriespunt gezakt. Aan de kust werd het -3 graden, in het binnenland ongeveer -7. In de Ardennen werden plaatselijk temperaturen om en bij de -15 graden.

Door de vrieskou kan het gevaarlijk glad worden op de weg. De strooidiensten van Wegen en Verkeer hebben hun uiterste best gedaan om de belangrijkste wegen in Vlaanderen ijsvrij te houden.  "We zijn gisteren op verschillende plaatsen uitgereden om preventief te strooien, en zo de wegen ijsvrij te krijgen", zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

"In totaal hebben we zo'n 800 ton zout gestrooid. De wegen zouden er goed moeten bijliggen, maar we willen weggebruikers toch waarschuwen om hun rijgedrag aan te passen. Omdat het nog steeds vriest, kan het op lokale wegen nog altijd glad zijn."

En de komende dagen?

Vandaag blijft het bijzonder koud. De temperaturen flirten met het vriespunt. Ook komende nacht gaat het opnieuw stevig vriezen en trekt er een storing van west naar oost. Er is in de nacht van vrijdag op zaterdag - net als zaterdag zelf - kans op sneeuw of smeltende sneeuw. Een sneeuwtapijt(je) van 1 tot 2 centimeter behoort tot de mogelijkheden.

Zaterdag wordt het zwaarbewolkt met soms wat neerslag, eerst onder de vorm van lichte sneeuw of aanvriezende regen. Later op de dag verwacht het KMI motregen of smeltende sneeuw in het westen van het land. De temperaturen stijgen langzaam vanaf de kust weer boven het vriespunt. Vanaf zondag wordt het zachter.

Meest gelezen