Netanyahu wil gratie voor veroordeelde Israëlische militair die Palestijn doodschoot

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil amnestie voor de militair die een gewonde Palestijn doodschoot. Gisteren heeft de rechter de twintigjarige sergeant schuldig bevonden aan doodslag.

In maart vorig jaar had de 20-jarige sergeant Elor Azaria in Hebron een Palestijn door het hoofd geschoten toen die al gewond op de grond lag. Even voordien had die Israëlische soldaten met een mes aangevallen. Alles werd gefilmd, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat Azaria voor de rechtbank moest verschijnen.

Gisteren oordeelde de militaire rechtbank dat de soldaat schuldig is aan doodslag. Zijn strafmaat wordt later bepaald, maar hij riskeert tot 20 jaar cel. Azaria's advocaten hebben al laten weten dat ze in beroep gaan. Het proces heeft in Israël tot grote verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders van bestraffing van de soldaat geleid. Gisteren kwamen honderden Israëli's al op straat om de vrijlating van de militair te eisen.

Oproep tot amnestie

Meteen nadat de militair schuldig bevonden werd, riepen rechtse partijen op om hem gratie te verlenen, iets waar ook premier Netanyahu zich bij aansluit. Op Facebook schreef hij: "Het is een moeilijke en pijnlijke dag, in de eerste plaats voor Elor en zijn familie, maar ook voor de Israëlische soldaten, burgers en de ouders van soldaten, waaronder ik... Ik steun de gratieverlening van Elor Azaria".

Uiteindelijk is het de president van Israël Reuven Rivlin die beslist of  de soldaat al dan niet gratie krijgt. Hij heeft al aangekondigd te wachten met zijn beslissing tot de hele juridische procedure achter de rug is.

Meest gelezen