Ook in Brussel vrouwenmars op dag van eedaflegging Trump

Enkele vrouwen organiseren op vrijdag 20 januari, de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump, een vrouwenmars in Brussel. Ze volgen daarmee het voorbeeld van enkele vrouwen in de Verenigde Staten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het zijn vijf vrouwen die onder de term "Lights for Rights" de protestmars organiseren. Zij roepen iedereen die "solidair is met de strijd voor vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid" op om op 20 januari af te zaken naar het Muntplein in Brussel.

De mars vindt niet toevallig plaats op het moment dat Donald Trump geïnaugureerd wordt als Amerikaans president. "We kunnen nog altijd niet geloven dat een seksistische en misogyne man verkozen wordt tot Amerikaans president", zegt een van de organisatrices, Emma Woodford, aan Bruzz.

Strijd voortzetten

"De inauguratie mag dan wel een uitgelezen moment zijn om onze stem eensgezind te laten horen, toch zijn er niet alleen in Amerika problemen met vrouwenrechten", gaat Woodford voort. "Ook in Europa en elders in de wereld moeten we die strijd blijven voortzetten. Met onze mars focussen we op de mensenrechten en willen we eer betuigen aan voorvechters van mensenrechten, waardigheid en gelijkheid. We moeten niet alleen Amerika met de vinger wijzen."

Al meer dan duizend mensen hebben via Facebook laten weten dat ze aanwezig zullen zijn. Meer dan vierduizend anderen zijn geïnteresseerd.

Women’s March

De Brusselse mars is geïnspireerd door de "Women’s March" die op hetzelfde moment in Washington DC plaatsvindt en al langer gepland is. Soortgelijke acties zullen ook in zowat alle andere Amerikaanse staten worden georganiseerd. En ook in Zurich, Londen en Sydney zullen er protestmarsen zijn.

Meest gelezen