Paleiswacht schiet bijna Queen neer op nachtelijke wandeling

Het heeft niet veel gescheeld of een paleiswacht heeft de Britse koningin Elizabeth II ooit per ongeluk neergeschoten terwijl ze een nachtelijke wandeling in de tuinen van Buckingham Palace maakte. Dat meldt een reporter van The Times.

"Friendly fire" of sterven door kogels die per ongeluk door eigen mensen zijn afgevuurd: het is een nachtmerrie voor elke soldaat. Volgens Gary Tucker van The Times is ook koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk ooit bijna op die manier aan haar einde gekomen.

In een column met als titel "Most curious royal incident" haalt hij een anekdote aan die een voormalige paleiswacht hem heeft verteld. Hij was op een nacht binnen de muren van Buckingham Palace in Londen aan het patrouilleren toen hij rond 3 uur een figuur in de duisternis ontwaarde.

"Hij dacht dat hij op een indringer was gestuit en riep luid: "Wie is daar?"", schrijft Tucker. "Tot zijn verbazing was het de Queen. "Bloody hell, Uwe Majesteit, ik schoot u bijna neer", flapte hij eruit. Meteen besefte hij dat hij voor zijn beurt had gesproken en hij verwachtte zich aan een standje. "Het is heus in orde", antwoordde de koningin. "Volgende keer zal ik u op voorhand telefoneren zodat u mij niet hoeft neer te schieten."

Wanneer het incident precies heeft plaatsgevonden, vertelt Tucker niet. Wel weet hij dat Elizabeth II van late wandelingen houdt. Als ze niet kan slapen, trekt ze naar verluidt een jas aan en kuiert ze in de tuinen van het paleis rond.

Buckingham Palace heeft nog niet op het verhaal gereageerd. Sowieso heeft Elizabeth II momenteel andere zorgen aan haar hoofd. Ze is al een hele poos zwaar verkouden en moest hierdoor onder meer de jaarlijkse mis op Kerstmis en met Nieuwjaar missen. Intussen zou ze wel aan de beterhand zijn. Op 6 februari zit ze precies 65 jaar op de troon.

Meest gelezen