Ryanair zegt contract met bagageafhandelaar Swissport op

De lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zijn contract met bagageafhandelaar Swissport opgezegd. Dat heeft de directie van Swissport bekendgemaakt op een speciale ondernemingsraad. Volgens de vakbonden zijn daardoor 80 banen bedreigd.

Vanaf eind februari zal Swissport niet langer de vliegtuigen van Ryanair in- en uitladen. Ryanair is naast Brussels Airlines een van de grootste klanten van Swissport. De bagageafhandelaar verzorgt voor Ryanair ook de check-in en de boarding. “We vermoeden dat door het opzeggen van het contract van Ryanair zowat 80 banen bedreigd zijn”, zegt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond.

De beslissing van Ryanair is een grote verrassing voor de vakbonden. Vooral omdat de Ierse maatschappij in 2014 - toen ze haar activiteiten startte op Brussels Airport - rechtstreeks met de hoofdzetel van Swissport in Zürich onderhandelde en daar een voordelig contract uit de brand wist te slepen. "Ik ben nu benieuwd naar de reden van Ryanair", zegt Kurt Callaerts. Volgens de christelijke bond lijkt de hele operatie een maneuver van de Swissport-directie om zich goedkoop van een aantal arbeiders af te geraken.

De relaties tussen de directie en de bonden van Swissport zijn al een hele tijd erg gespannen. De bonden verwijten de directie een slecht beleid. Vorige week nog was er een conflict over een tekort aan personeel waardoor tientallen vluchten vertraging opliepen.

Meest gelezen