Spionagebaas Clapper: "Rusland is grote cyberbedreiging voor VS"

De Russische overheid zat tijdens de voorbije kiescampagne wel degelijk achter het hacken van computergegevens in de Verenigde Staten en vormt een grote bedreiging voor de veiligheid van Amerika. Dat is het verdict van een onderzoek van de VS-inlichtingendiensten naar het hackingschandaal.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het onderzoek was door president Barack Obama bevolen en werd geleid door James Clapper (boven), het hoofd van alle VS-veiligheidsdiensten, onderminister van Defensie Marcel Lettre en admiraal Michael Rogers, het hoofd van de IT-spionagedienst National Security Agency (NSA). 

Het rapport is snoeihard voor Rusland. Dat land zou op grote schaal verantwoordelijk zijn voor het hacken van vertrouwelijke computergegevens in Amerika, Europa en in Azië. Die gegevens zouden dan gelekt worden aan de media om de publieke opinie in die gebieden te beïnvloeden. Rusland strooit ook bewust "vals nieuws" uit via sociale media, internetsites en andere kanalen om twijfel en onrust te zaaien en westerse regeringen te verzwakken. 

Volgens Clapper hebben de Russische hackers weliswaar niet kunnen sjoemelen met het tellen van de stemmen bij de verkiezingen in de VS, maar hij sluit niet uit dat de intenties van de kiezers beïnvloed zijn. Het is onmogelijk om dat na te gaan, aldus Clapper.

Hij waarschuwt ook dat Rusland niet het enige cybergevaar is, want in totaal zijn een dertigtal landen bezig met het ontwikkelen van technologie voor "cyber war". Onder hen wordt met name ook China genoemd.

Russische overheid direct verantwoordelijk

"De Russische cyberoorlogmogelijkheden zijn een grote bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten". Volgens de onderzoekers vormen die een gevaar voor de regering, de defensie, diplomatieke diensten, commerciële ondernemingen en kritische infrastructuur in Amerika zoals energienetwerken, verkeersverbindingen en communicatie.

Bovendien zijn die activiteiten niet het werk van groepen losgeslagen hackers, maar worden die wel degelijk geleid vanuit de hoogste kringen in Moskou. De Russische president Vladimir Poetin wordt niet met name genoemd, maar wel het Kremlin, wat synoniem is. Eerder waren de FSB, de opvolger van de Russische inlichtingendienst KGB, en de militaire inlichtingendienst met de vinger gewezen. 

Volgens de onderzoekers in de VS zijn cyberaanvallen op dergelijke schaal enkel mogelijk met ondersteuning en goedkeuring door de Russische overheid.

Hoe dan ook moet de VS volgens Clapper dringend maatregelen nemen om hun IT-systemen te beschermen. 

"Aanval op onze democratie zonder precedent"

Senator en oorlogsheld John McCain die de Senaatscommissie Defensie voorzit, had eerder al de Russische overheid met de vinger gewezen in het hackingschandaal. Die heeft dan wel de resultaten van de verkiezingen niet direct beïnvloed, maar toch spreekt McCain over "een aanval op onze democratie zonder precedent".

Hoe dan ook is het rapport vervelend voor president-elect Donald Trump. Die heeft tot nu toe volgehouden dat er geen directe aanwijzingen zijn voor hacking vanuit Rusland, maar die stelling lijkt steeds minder vol te houden. Het is algemeen geweten dat Moskou de voorkeur aan Trump gaf boven de Democrate Hillary Clinton. De lekken schaadden ook vooral de Democratische campagne.

Ook opvallend is dat het rapport van de veiligheidsdiensten erg scherp is voor Julian Assange (foto in tekst). Die Australische internetactivist en oprichter van WikiLeaks zit vast in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, omdat Zweden tegen hem een aanhoudingsmandaat heeft uitgevoerd wegens seksueel misbruik van vrouwen. 

Het rapport van vandaag stelt uitdrukkelijk dat Assange met zijn lekken "de levens van Amerikanen direct in gevaar heeft gebracht". Toch had Donald Trump zich gisteren nog positief uitgelaten over Assange.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen