Syrisch film- en theatericoon (86) overleden in Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet is de Syrische acteur Rafiq Sebaie overleden. Hij was 86 jaar en stierf een natuurlijke dood. Rafiq Sebaie was een van de meest iconische acteurs van Syrië, en een aanhanger van het Syrische regime.

Rafiq Sebaie werd in 1930 geboren in Damascus. Hij was een theaterpionier, maar verwierf vooral op het kleine en grote scherm grote bekendheid. Hij werd beroemd in de jaren 60 en 70, toen de Syrische cinema een goede faam had in de Arabische wereld.

Ook in Libanese en Egyptische films speelde hij mee, onder andere naast de Libanese zangeres en diva Fairouz. Sebaie kon ook zelf een aardig stukje zingen, al werd hij vooral gecast als de stoere man. Zijn bekendste rol was die van Abu Sayyah.

Rafiq Sebaie was een voorstander van het Syrische regime. Hij stond in hoog aanzien bij de voormalige president Hafez Assad, vader van de huidige president Bashar Assad. Toen de Syrische oorlog uitbrak in 2011, uitte Sebaie op de staatstelevisie kritiek op de oppositie, die hij ervan beschuldigde samen te zweren tegen het land.

Meest gelezen