Turkse aanhoudingsmandaten tegen 380 zakenlui

In Turkije zijn aanhoudingsbevelen tegen nog eens 380 zakenlui uitgevoerd. Die worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Onder hen zijn topfiguren van Dogan, één van de grootste conglomeraten van het land. Nog vandaag zijn de eerste straffen uitgesproken wegens betrokkenheid bij de coup.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar zijn in Turkije nu al 120.000 soldaten, politieagenten, ambtenaren, leraren, rechters en journalisten ontslagen. Zowat 41.000 mensen zijn aangehouden.

Het gaat om mensen die verdacht worden van banden met de organisatie van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen (foto in tekst) die volgens de Turkse regering achter de coup zou zitten. Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten en ontkent elke betrokkenheid. 

Vandaag zijn dus nog eens aanhoudingsmandaten uitgevaardigd tegen 380 Turkse zakenlui. Onder hen zijn de juridische adviseur en een voormalig CEO van Dogan, één van de grote conglomeraten in Turkije. Eerder was ook al een andere topman van Dogan opgepakt.

Dogan zegt dat de huiszoekingen plaatsvonden in de woningen en privékantoren van de betrokkenen en niet in de gebouwen van de groep zelf. Toch is de beursnotering van Dogan op de beurs van Istanbul vanochtend met 9% gezakt, om daarna terug te krabbelen naar een verlies van ongeveer 5%.

Via Dogan naar president-elect Trump

De Dogan Holding is actief in media, verzekeringen, energie en toerisme en heeft ruim 16.000 mensen in dienst. De groep is eigenaar van de grote liberale en seculiere Turkse krant Hürriyet en van de tv-zender CNN Türk.

Aydin Dogan, de stichter van de groep, is een belangrijk figuur in het seculiere establishment in Turkije en staat erg kritisch tegenover huidig president Tayyip Erdogan en diens moslimpartij AKP.

Leuk detail: Dogan heeft een groot commercieel complex gebouw met de naam Trump Towers Istanbul en betaalt de Amerikaanse zakenman Donald Trump voor het gebruik van die merknaam. De Turkse regering heeft van de VS de uitlevering van Gülen geëist en hoopt dat de nieuwe regering van Donald Trump in de VS inschikkelijker zal zijn dan die van huidig president Barack Obama.

Eerste militairen veroordeeld wegens couppoging

Nog in Turkije zijn vandaag een kolonel en een majoor tot levenslang veroordeeld wegens hun aandeel in de mislukte coup van vorig jaar. Het gaat om de eerste veroordelingen wegens de staatsgreep.

Volgens het hof hebben de twee militairen functies opgenomen als provinciale commandanten na het kortstondig omverwerpen van president Tayyip Erdogan. De volgende ochtend is de staatsgreep echter mislukt omdat er te weinig militairen aan deelnamen en wegens protest van de bevolking. 

Meest gelezen