Van der Maelen wil onderzoeksrechter voor Kazachgate

De voorzitter van de parlementaire commissie die Kazachgate onderzoekt, Dirk Van der Maelen (SP.A), wil dat er een onderzoeksrechter wordt aangesteld in het onderzoek naar de afkoopwet voor fraudeurs. Die moet garant staan voor een onpartijdige aanpak, iets wat het parket volgens Vandermaelen minder kan, omdat ook magistraten in de zaak genoemd worden.

De commissie onderzoekt of de Oezbeekse zakenman Chodiev druk heeft uitgeoefend om die wet snel goed te keuren, zodat hij er als eerste gebruik van kon maken. In dat verband is de naam gevallen van de voormalige voorzitter van de Senaat, Armand De Decker (MR). Die zou bij verschillende ministers zijn tussenbeide gekomen om de goedkeuring van de wet vooruit te laten gaan.

Volgens Van der Maelen moet het gerechtelijk onderzoek naar de zaak in handen worden gegeven van een onderzoeksrechter. Die zou garant moet staan voor een onpartijdige aanpak van de zaak waarbij waarschijnlijk belangrijke politici betrokken zijn.

Het parket kan als onderdeel van de uitvoerende macht - onder het politieke gezag van de regering - niet dezelfde onpartijdigheid als een onderzoeksrechter garanderen, zegt Van der Maelen. Volgens hem is de minnelijke schikking voor Chodiev bovendien afgesloten door de nummers 1 en 2 van het Brusselse parket, de procureur-generaal en de advocaat-generaal, toen de wet nog niet echt in voege was. Een gewone parketmagistraat kan zijn superieuren daarover moeilijk aan de tand voelen.

Smeergeld

Intussen zijn er ook verhalen opgedoken over de mogelijke betaling van smeergeld. Via de RTBF lekte gisteren uit dat een geldkoerier 5 miljoen euro cash van Zwitserland naar Frankrijk heeft overgebracht in opdracht van de advocaten van Chodiev.

Diezelfde koerier zou ook in Brussel omslagen hebben rondgebracht, maar of daar geld in zat is niet duidelijk. Van der Maelen wil dat dit spoor ook serieus onderzocht wordt omdat als we weten van wie het geld kwam en wie het ontvangen heeft, we meer duidelijkheid kunnen krijgen wie welke rol heeft gespeeld in het goedkeuren van de afkoopwet en het opstellen van de minnelijke schikking.

Meest gelezen