Vlaanderen maakt zich op voor "recht om uit te dagen"

De Vlaamse overheid gaat na of gemeenten bepaalde taken kunnen uitbesteden aan inwoners of organisaties. Het gaat pakweg om het beheer van het groen in de straat of van een buurtparking of om het openhouden van het zwembad, weet Het Nieuwsblad. Burgers kunnen hun gemeente als het ware uitdagen.

Officieel heet het systeem "het recht om uit te dagen" en in Nederland bestaat het al. Het is inmiddels ook opgenomen in het groenboek Bestuur van de Vlaamse regering, die het voorstel laat bestuderen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) waarschuwt dat het geen besparingsoperatie mag worden.

"Dat mag het niet zijn. Daar wil ik heel duidelijk in zijn", zegt Bourgeois. "Het is een van de ideeën die we lanceren, maar daar moeten ook garanties bij zijn. Kwaliteitsgaranties, en garanties van publieke dienstverlening zoals voorheen, en met het budget dat overgedragen wordt."

Het groenboek staat ook op de website van de Vlaamse overheid. Iedereen die dat wil, kan reageren op de voorstellen. Daarna worden ze besproken in het parlement.

Meest gelezen