Zo'n 1.000 liter brandstof vloeit in Samber na scheepsbotsing

Na een aanvaring tussen twee binnenschepen is zowat 1.000 liter brandstof in de Samber terechtgekomen. Het ongeval gebeurde kort voor de middag in Auvelais in de provincie Namen. De brandweer, duikers en de Civiele Bescherming kwamen ter plaatse.

Een binnenschip lag aan de kade om stenen te laden toen een tweede schip aanstalte maakte om te vertrekken. Bij die operatie werd de achtersteven van het eerste vaartuig beschadigd. Dat schip had een tank met 8.000 liter mazout aan boord.

"Uit de scheuren van enkele centimeters is tussen de 1.000 en 1.200 liter mazout ontsnapt", zegt kolonel Marc Gilbert van de brandweerzone Val de Sambre. "In enkele minuten verspreidde de brandstof zich over meer dan een kilometer."

Duikers van de brandweer kwamen het lek dichten. Nadien bestreed de Civiele Bescherming de waterverontreiniging.

Meest gelezen