2016 was het beste jaar ooit voor Gentse haven

2016 was voor de Gentse haven het beste jaar ooit, met 51 miljoen ton watergebonden goederenoverslag, een stijging met bijna 10 procent tegenover 2015. "Gent ziet zijn positie als grootste drogebulkhaven van het land bevestigd", meldt het Gentse havenbedrijf.
BELGA/HANDOUT
Archieffoto

De totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart komt voor de Gentse haven op 51 miljoen ton, 9,8 procent meer dan de 46,5 miljoen ton in 2015.

Ook voor de overslag via zeevaart werd met 29,1 miljoen ton een record opgetekend en een stijging van 10,3 procent tegenover 2015. "Hiermee was 2016 voor de zeevaart meteen het beste jaar ooit. De vooropgestelde tonnages van 30 miljoen ton in 2020 komen hiermee in zicht", zegt woordvoerder Johan Bresseleers van het havenbedrijf.

"De haven boekt met 3,7 miljoen ton inzake conventioneel stukgoed voor het tweede jaar op rij een record. Staalplaten, plaatstaal en plaatijzer zijn de belangrijkste goederen. De overslag van vloeibare bulk boekt een ongezien volume van 5,4 miljoen ton (+45,9 procent) door de groei van nafta (koolwaterstof, nvdr)."

De goederenoverslag via binnenvaart is op zijn beurt toegenomen tot 21,9 miljoen ton. "Met een stijging van 9 procent wordt een goed jaar afgerond. In 2015 kreeg de binnenvaart nog ferme klappen. 2016 is het vierde beste jaar ooit en blijft ruim boven het vooropgestelde streefcijfer van 20 miljoen ton. De belangrijkste goederen bij de binnenvaart zijn steenkool, gas- en dieselolie, zand en grint", meldt het havenbedrijf.

Meest gelezen