22 militairen in opleiding verlaten leger door bewakingsopdrachten

De voorbije twee jaar hebben 22 jonge militairen in opleiding het leger verlaten omdat ze de bewakingsopdrachten op straat niet meer zagen zitten. Dat blijkt uit cijfers van defensie. Elk jaar starten gemiddeld 2.400 kandidaat-militairen bij het Belgische leger.
Sinds januari 2015 patrouilleren militairen geregeld op straat

Kandidaat-militairen die nog tijdens hun driejarige opleiding het leger verlaten, worden tijdens een verplicht exitinterview uitgebreid bevraagd over de motivatie van die keuze. Via een schriftelijke vragenlijst en een gesprek met een psycholoog wordt de reden voor hun vertrek formeel vastgelegd. Op die manier wil defensie een beter zicht krijgen op het personeelsverloop.

In totaal starten er jaarlijks ongeveer 2.400 jongeren aan hun opleiding bij defensie. Over de 4.800 kandidaat-militairen zijn er 22 van hen uit het leger gestapt, als rechtstreeks gevolg van de vele bewakingsopdrachten op straat. Die reden wordt bij defensie geregistreerd als "verveling door repetitief karakter". Andere vaak voorkomende redenen voor vertrek bij jonge twintigers zijn de moeilijke combinatie tussen werk en gezin of tussen een opleiding bij het leger en hogere studies.

Saai

"Het verlaten van een organisatie is in elk geval een proces, geen plotse keuze. In het geval van deze jongeren kan het repetitieve karakter van bewakingsopdrachten een invloed hebben gehad op hun beslissing. Zeker omdat die opdracht al even duurt en omdat onze mensen daar herhaaldelijk voor worden ingezet. Er zijn mensen die dat saai vinden, zeker jongeren die hopen op een buitenlandse opdracht met veel uitdaging", zegt majoor Ronny Windmolders.

Het aantal ontslagen bij defensie ligt uiteraard nog hoger. Hoeveel oudere militairen wegens de veelvuldige bewakingsopdrachten het leger hebben verlaten, is echter niet geweten. Zij zijn niet verplicht om bij hun vertrek de reden van hun ontslag aan te geven. Amper 10 procent van hen gaat in op de vraag om een afsluitend gesprek.

"Niets nieuws"

"Het is niets nieuws dat mensen opstappen uit het leger", reageert Yves Huwart, secretaris-generaal van vakbond ACMP op de cijfers van defensie. "Het spreekt ook de algemene perceptie binnen het leger tegen dat militairen die opdrachten moe zijn: dat het er slechts 22 zijn, valt dan heel goed mee. Bovendien gaat dit enkel om de militairen die nog in opleiding zijn."

Huwart merkt ook op dat "één reden verschillende andere redenen kan verbergen". Hij wijst erop dat militair zijn niet de meest evidente job is en dat tijdens de opleiding kan blijken dat iemand minder goed om kan met bijvoorbeeld de structuur die opgelegd wordt. "Misschien moeten we het eerder daar zoeken dan bij die ene opdracht", vindt hij. "Ook omdat we geen zicht hebben op de redenen van ontslag van oudere militairen zijn we eigenlijk niet veel met dit cijfer."

De cijfers

  • Op 1 november 2016 werkten er 28.367 militairen bij defensie.
  • In 2015 hebben 147 militairen het Belgische leger verlaten. 106 van hen werkten voor de landmacht, 22 voor de luchtmacht, 4 voor de marine en 4 voor de medische dienst. Ook 11 kandidaat-militairen zegden het leger vaarwel.
  • In 2016 stapten 177 militairen uit het leger, waarvan opnieuw de grote meerderheid (135) uit de landmacht kwam. Ook 23 militairen uit de luchtmacht, 6 uit de marine en 3 van de medische dienst verlieten defensie. 10 kandidaat-militairen zetten hun opleiding stop.

Meest gelezen