270 miljoen euro voor windmolenparken in Noordzee

De windmolenparken in het Belgische deel van de Noordzee hebben vorig jaar voor ruim 270 miljoen euro subsidies gekregen. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar. Verwacht wordt dat de subsidies de komende jaren nog zullen stijgen.

De windmolens in de Noordzee die op dit ogenblik al draaien, hebben een capaciteit van 700 megawatt. Ter vergelijking: een grote Belgische kerncentrale heeft een capaciteit van 1.000 megawatt. Dat vertelt Nina Verhaeghe, VRT-energiespecialist.

De overheid moet energiedoelstellingen halen, wat concreet betekent dat er megawattuur gehaald moet worden uit vooral zon en wind. De bedoeling is dat de capaciteit van de windmolens tegen 2020 verdrievoudigt, tot 2.200 megawatt.

Dat heeft natuurlijk zijn prijs. Vorig jaar hebben de windmolenparken 270,6 miljoen euro aan subsidies ontvangen voor hun groene stroom. Dat is een lichte stijging tegenover de 265,9 miljoen euro van 2015. De laatste jaren zijn de subsidies voor de parken fors gestegen. Zo kregen eigenaars in 2009 bijvoorbeeld slechts 6,5 miljoen euro. Niet onlogisch: naarmate er megawatt bijkomt, stijgt ook de subsidiëring. 

Verwacht wordt dan ook dat de subsidiëring de komende jaren nog zal stijgen. Nu gaat het voor een gemiddeld gezin om 15 euro per jaar. De komende jaren zal dat bedrag stijgen naar zo'n 35 à 40 euro per jaar, maar dat bedrag ligt nog niet vast.