40 euro voor een kilo kabeljauw: waarom is verse vis zo duur?

Verse vis lijkt dezer dagen een luxegoed: Voor een kilo kabeljauw betaalt u gemakkelijk 40 euro. Sommige viswinkels doen tijdelijk de deuren dicht, omdat de toevoer opdroogt. Wat is er aan de hand met onze vis en wat kan eraan worden gedaan?

De huidige hoge visprijzen hebben verschillende oorzaken. Zo wordt in de Belgische visveilingen steeds minder vis verkocht. Minder aanbod leidt tot hogere prijzen. Meer en meer Belgische vissers kiezen er immers voor om met hun vangst Nederlandse havens binnen te varen. Waar dat 10 jaar geleden nog een uitzondering was en het in slechts 10 procent van de gevallen gebeurde, is dat nu al dagelijkse kost voor bijna een kwart van de Belgische vissersvloot.

Veel Belgische vissers gaan in noordelijker gelegen visgronden vissen en brengen hun vangst in pakweg Urk binnen, in plaats van in Zeebrugge of Oostende. Volgens De Standaard is daardoor eind vorig jaar 8 procent minder vis binnengebracht bij de Vlaamse Visveiling dan in het jaar daarvoor.

We zijn daarenboven erg afhankelijk geworden van de import van vis. Dat is geen nieuw gegeven, maar zorgt er wel voor dat we kwetsbaar zijn voor problemen die we minder of niet in de hand hebben. Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.

Door die hoge prijzen zien verschillende viswinkels zich genoodzaakt om tijdelijk de deuren te sluiten. De winkels die wel open blijven, vragen hoge prijzen. Die prijzen zijn dan vaak het dubbele van de normale prijzen. Zo’n 40 euro voor een kilogram kabeljauw is geen uitzondering. Anderzijds zijn er ook nog voldoende goedkopere alternatieven op de markt zoals tarbot, griet of pieterman.

Meest gelezen