"Studiejaren afkopen levert netto soms minder pensioen op"

Studiejaren afkopen om later een hoger pensioen te krijgen, is niet voor iedereen interessant. Dat blijkt uit berekeningen die het programma "De vrije markt" heeft laten maken. Alleenstaande werknemers met een brutopensioen van 1.290 tot 1.400 euro kunnen er zelfs netto minder pensioen aan overhouden.

Minister van Pensioen Daniel Bacquelaine (MR) kondigde eind vorig jaar aan dat niet alleen ambtenaren, maar ook werknemers hun studiejaren kunnen afkopen om later meer pensioen te krijgen. Per studiejaar kost dat 1.500 euro, fiscaal aftrekbaar. Per afgekocht studiejaar stijgt het pensioen met 250 euro bruto per jaar.

"Drie jaar na je pensionering ben je al uit de kosten", zegt Bacquelaine, maar dat is mooier dan het in realiteit vaak is. Voor een alleenstaande met een brutopensioen van 1.250 euro duurt het 4,7 jaar om uit de kosten te geraken. Voor iemand die 2.500 euro brutopensioen krijgt, is dat zelfs 9,5 jaar.

Negatief

In sommige gevallen is het zelfs nadelig om studiejaren af te kopen. Dat komt door de "pensioenval" waarbij een verhoging van het brutopensioen leidt tot een netto lager bedrag. Het gaat om de pensioenen van alleenstaanden tussen 1.290 en 1.400 euro. "Als zij studiejaren afkopen, zal hun brutopensioen inderdaad stijgen, maar door de belastingen houd je er minder aan over", zegt pensioenexpert Paul Roels.

Het gaat om een grote groep mensen. In ons land zijn er 661.987 alleenstaanden die alleen maar werknemer geweest zijn. Voor 322.525 van hen is het niet interessant om studiejaren af te kopen. Het gaal vooral om vrouwen, 220.953, omdat zij vaker deeltijds gewerkt hebben of geen volledige loopbaan hebben.

De hele pensioen-special van "De vrije markt" is zaterdag om 12.30 uur te zien op Eén.

Meest gelezen