"Veronderstelde hacking ging uit van Poetin"

Het Amerikaanse Departement van Nationale Informatie (DNI) heeft een rapport openbaar gemaakt waarin de veronderstelde hackingpraktijken bij de Democratische partij tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne volledig op het conto van de Russische president Vladimir Poetin worden geschreven.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De inlichtingendiensten, geleid door James Clapper, zeggen dat ze zo goed als zeker zijn dat Moskou de klokkenluiderssite WiliLeaks materiaal heeft bezorgd dat de Russen verkregen hadden door het hacken van de server van het Democratisch Nationaal Comité en hooggeplaatste Democratische functionarissen.

Volgens het rapport hadden de Russen minstens van juli 2015 tot juni 2016 toegang tot de server van de Democratische campagne. Ook de motieven van de Russische leider zijn de Amerikaanse inlichtingendiensten niet onbekend: Poetin wou de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton een hak zetten en dus Donald Trump een handje toesteken.

Methoden van de ex-Sovjetunie

"Poetin en de Russische overheid hebben een duidelijke voorkeur ontwikkeld voor Donald Trump", aldus het rapport. "Ruslands doel bestond erin het vertrouwen van het volk in het Amerikaanse democratische proces te ondermijnen, Hillary Clinton zwart te maken en haar verkiesbaarheid en mogelijk presidentschap schade te berokkenen."

In het rapport wordt in detail beschreven dat de beïnvloedingscampagne van Moskou past binnen een communicatiestrategie die gebaseerd is op de methoden van de ex-Sovjetunie, die illegale operaties, de staatsmedia, derden en betaalde gebruikers van de sociale media of "trolls" gebruikt.

Volgens het DNI zou Rusland ook verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van vals nieuws, als deel van een propagandacampagne in het voordeel van Trump. Het is niet duidelijk of er harde bewijzen voor de praktijken zijn opgenomen in het rapport. Het Kremlin heeft de beschuldigingen steeds ontkend.

"Niets van aan"

Het rapport baseert zich op gegevens van de FBI, de CIA en de NSA, en werd op de website geplaatst van de DNI, de koepel van de grote Amerikaanse inlichtingendiensten.

De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, veroordeelt de bemoeienissen van de Russen, maar hij gelooft niet - net zoals Trump zelf, dat de hackingpraktijken een invloed hebben gehad op de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Meest gelezen