Apple haalt niet verwacht bedrijfsresultaat: topman ziet loon sterk dalen

Apple-topman Tim Cook heeft zichzelf vorig jaar een pak minder loon uitgekeerd dan het jaar voordien. Hij kon niet anders, aangezien het bedrijfsresultaat een stuk onder de verwachtingen bleef. Vooral de teleurstellende iPhone-verkoop speelde een rol.

Het technologiebedrijf maakte het afgelopen jaar 215,6 miljard  dollar omzet. Dat is een stuk minder dan de 223,6 miljard dollar die het bedrijf in 2015 ophaalde. Hoewel Apple zichzelf had voorgenomen om het in 2016 beter te doen dan in 2015 ging het resultaat er dus met 3,7 procent op achteruit. 

De slechtere resultaten zijn vooral te wijten aan de teleurstellende iPhone-verkoop. Het bedrijf heeft te maken met sterke concurrentie uit Azië en bovendien raakt de smartphonemarkt steeds meer verzadigd. 

Het niet halen van het vooropgestelde winstdoel heeft ook gevolgen voor de top van het bedrijf, die zichzelf nu geen 100 procent van de jaarlijkse vergoeding uitkeert, maar wel 89,5 procent. Zo krijgt Tim Cook voor het afgelopen jaar 8,7 miljoen dollar, heel wat minder dan de 10,3 miljoen die hij nog een jaar eerder kreeg.

Meest gelezen