Brusselse agenten zijn weer aan het werk

De interventieploeg van de politiezonde Brussel-West, waar ook Molenbeek onder valt, is vanavond opnieuw aan de slag gegaan. Afgelopen nacht en vandaag had die ploeg zich collectief ziek gemeld uit onvrede voor het personeelstekort.

Afgelopen nacht en vrijdag hadden zij zich onverwacht collectief ziek gemeld. Het ging om een spontane actie van het personeel. De vakbonden waren op voorhand niet op de hoogte. De onvrede draait om het prangende personeelstekort. Er zijn bij de interventieploegen alleen al 40 agenten te kort op een totaal kader van 150 agenten.

"Dat is om van achterover te vallen in de huidige context van de terreurdreiging", zegt Kris Verstraeten, zelf een politieagent in de zone en vertegenwoordiger van de liberale vakbond. Volgens Verstraeten is het probleem al verschillende keren aangekaart op de verschillende niveaus, maar is er op geen enkel moment een afdoend antwoord op gekomen, met de actie van gisterenavond en vandaag tot gevolg. "Het probleem is zelfs nog erger geworden."

"Bevolking mag niet gegijzeld worden door intern probleem"

De korpschef van de zone Brussel-West Johan De Becker heeft begrip voor de spontane stakingsactie, maar staat niet achter de gebruikte methode. "Ik begrijp dat ze het werk neerleggen, ik vind alleen de methode die gebruikt wordt niet correct. Eigenlijk hebben ze misbruik gemaakt van het statuut door zich ziek te melden. De bevolking mag niet gegijzeld worden door een intern probleem van het politiekorps."

"De betrachting van het college is uiteraard om aan te werven en de budgetten zijn daar ook voor voorzien, alleen is de vijver vandaag leeg en kunnen we niet gaan vissen in een lege vijver. We moeten wachten tot de maand mei, wanneer de politieschool kandidaten laat afstuderen."

Vanmiddag hebben vertegenwoordigers van het personeel samengezeten met de korpsleiding. Een eerste oplossing wordt pas tegen maandag verwacht. "Er zijn een aantal voorstellen die maandag op een bijzonder politiecollege worden gesproken. Ik vermoed dat die wel zullen worden goedgekeurd", zegt vakbondsman Verstraeten die benadrukt dat het om tijdelijke oplossingen gaat. "Het structurele probleem overstijgt de bevoegdheden van het politiecollege."

In allerijl agenten opgetrommeld

Door de actie van vannacht en vandaag moesten in allerijl agenten uit de wijkafdelingen opgetrommeld worden, vertelt politiewoordvoerster Julie Mampuy. "De dienstverlening aan de bevolking is op geen enkel moment in het gedrang gekomen."

"We hebben onmiddellijk de vijf gemeentelijke afdelingen van onze politiezone gevraagd om ploegen op het terrein te brengen. Vanmorgen hebben we in totaal zeven ploegen op het terrein, samen met de anti-overvalbrigade en de brigade die de veiligheid in het openbaar vervoer verzekert."

Sommige agenten die in allerijl moesten inspringen, zijn echter niet te spreken over de onaangekondigde actie van hun collega's. "De werkdruk is voor ons ook erg hoog. Gewoon niet komen opdagen, zonder overleg. Terwijl wij het dan weer mogen oplossen", klinkt het bij een van die agenten die liever anoniem wenst te blijven.

Meest gelezen