Nooit méér starters dan in 2016

Bijna 90.000 ondernemers hebben vorig jaar een zaak opgestart, maar liefst 7 procent meer dan in 2015. Zakenkrant De Tijd schrijft dan ook dat er nooit méér starters waren dan vorig jaar.

Uit cijfers van werkgeversorganisatie Unizo en handelsinformatiebureau Graydon blijkt dat 88.419 ondernemers in 2016 een zaak opstartten. Dat zijn er 5.800 meer dan het jaar voordien. Vzw's en andere organisaties zonder winstbelang werden buiten de cijfers gehouden. Wanneer die mee opgeteld zouden worden, zijn er net geen 100.000 ondernemingen.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt verklaart aan VRT Nieuws de stijging: "De belangrijkste reden is het verbeterde economische klimaat uiteraard, maar we zien ook dat jonge mensen meer dan vroeger een onderneming willen opstarten. Het gaat dan zowel om studenten als mensen die afgestudeerd zijn."

Van Eetvelt voegt toe dat de stijging merkbaar is in bijna alle sectoren, maar vooral in de dienstensectoren, de detailhandel en de bouw kwamen er heel wat bedrijven bij. "In dienstensectoren zien we wat meer groei. Wat opvalt, is dat we in een sector als de horeca, waar vroeger vrij veel groei in zat, een omgekeerde tendens zien. Dat aantal stagneert en daalt zelfs lichtjes."

Meest gelezen