Obama's ambassadeurs moeten opkrassen "als dieven in de nacht"

Alle ambassadeurs die de Amerikaanse president Barack Obama heeft benoemd, moeten vertrekken tegen de inauguratie van Donald Trump. Dat bericht de New York Times. Ook de VS-ambassadeur in ons land moet binnen twee weken vertrekken. "Het is geen propere politiek, maar wel een duidelijk signaal van Trump", zegt Amerikawatcher Björn Soenens.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De New York Times heeft de hand kunnen leggen op een document van het transitieteam van president-elect Donald Trump. Daaruit blijkt dat de ambassadeurs die huidig president Barack Obama heeft benoemd, onmiddellijk na de inauguratie van Trump als nieuwe president moeten opkrassen. "Dat is zeer uitzonderlijk", zegt Amerikawatcher Björn Soenens. "Normaal gezien wordt er een overgangsperiode voorzien."

Carrièrediplomaten blijven op post, de maatregel slaat op politieke benoemingen. Vaak worden grote donoren aan de campagne van een president "beloond" met een ambassadeurspostje. Dat was het geval bij oud-ambassadeur Howard Gutman en is ook het geval met huidig VS-ambassadeur in ons land Denise Bauer. Ook zij moet op 20 januari terug naar de VS.

"Ze moet blijkbaar onmiddellijk vertrekken", zegt Soenens daarover. "Ze bekijkt nu met de Belgische autoriteiten of ze haar visum niet kan verlengen, zodat haar dochter toch in Brussel het schooljaar kan afronden." Wettelijk is er volgens Soenens alvast geen enkel probleem. "Het is wel geen propere politieke cultuur om ambassadeurs als dieven in de nacht te laten vertrekken."

Strategische risico's?

Diplomaten laten aan de New York Times nog weten dat er mogelijk ook strategische risico's zijn aan het plan. Er zijn immers nog geen opvolgers aangeduid, waardoor het nog maanden kan duren voordat de ambassadeurs zijn vervangen. Niet onbelangrijk, want het gaat volgens de krant om "essentiële posten" als Brussel, Berlijn en Londen.

Soenens nuanceert dat laatste wel. "Het is zeer de vraag of het in de praktijk veel zal veranderen. Carrièrediplomaten -die lager in rang zijn- zullen het tijdelijke gat wel vullen. Het is niet zo dat de Amerikaanse strategie tegenover ons land plots zal veranderen", zegt hij. "De VS heeft overigens een aparte ambassadeur voor de Europese instellingen en die is veel belangrijker."

De beslissing is vooral symbolisch en moet de breuk met het verleden onderlijnen. "Het is op zich geen verrassing. Die breuk met de traditionele politiek was volop aanwezig in zijn campagne", zegt Soenens nog. "Trump geef een duidelijk signaal: Hij wil het anders en dat hoeft niet per definitie slecht te zijn."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen