Oud-gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene (69) overleden

Luc Coene, gewezen gouverneur van de Nationale Bank (NBB), is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Hij was al een tijd ziek. Coene was gouverneur van de NBB van 2011 tot 2015. Hij was ook een tijdlang senator voor de VLD en kabinetschef van toenmalig premier Guy Verhofstadt.

De Gentse econoom Luc Coene is zijn carrière in de jaren 70 begonnen op de studiedienst van de NBB. Halfweg jaren 80 wordt hij kabinetschef van toenmalig liberaal vicepremier en minister van Begroting Guy Verhofstadt (Open VLD). Coene werkt graag samen met Verhofstadt. Hoewel ze elkaar op voorhand niet kennen, klikt het meteen tussen beide mannen.

Guy is baby-Thatcher en Coene is zijn rechterhand. Samen voeren ze met het Sint-Annaplan in de jaren 80 een zware saneringsoperatie door, een van de grootste besparingen in de Belgische geschiedenis. Een operatie die hen niet in dank wordt afgenomen. Nadat de liberalen de macht hadden verloren, gaat Coene aan de slag bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en wordt hij economisch adviseur bij de Europese Commissie.

Guy Verhofstadt en Luc Coene in 1987

"Machtigste man in de Wetstraat na de premier"

Begin jaren negentig keert hij even terug naar de NBB tot hij in 1995 gecoöpteerd senator voor de VLD wordt in de Belgische Senaat terwijl de liberalen in de oppositie zitten. Hoewel hij het een interessante periode vindt, ligt het werk hem niet. Na 4 jaar houdt hij het in de Senaat voor bekeken en wordt hij opnieuw kabinetschef voor Verhofstadt als die premier wordt van de eerste paars-groene regering.

Guy Verhofstadt, Pierre Chevalier en Luc Coene (vlnr, in juli 1999)

Hij wordt de machtigste man in de Wetstraat genoemd, na de premier. "Ik heb nooit een probleem gehad, maar ik wist perfect waar de grens lag", zegt hij daar later over. In 2003 stapt Coene plots op als kabinetschef. Naar eigen zeggen om gezondheidsredenen, omdat hij geschrokken was na het plotse overlijden van toenmalig Belgacom-CEO John Goossens.

Hij helpt nog mee het regeerakkoord te onderhandelen voor de tweede regering van Verhofstadt en wordt daarna benoemd tot minister van Staat. Hij is de eerste die de titel krijgt en nooit minister is geweest. "Ik ben weggegaan zonder spijt of rancune", zegt hij over die periode. Na zijn tijd op het kabinet van de premier wordt hij ondervoorzitter van de NBB. Het lijkt een ideale uitloopbaan, maar draait door de bankencrisis anders uit.

Bankencrisis

Tijdens de financiële crisis van 2008 leidt hij bij de NBB de werkgroep die de getroffen Belgische banken en daarmee wellicht de economie van het hele land moet redden. "Het is waarschijnlijk de meest zenuwslopende periode in mijn carrière geweest", zegt hij daar later over. "De politici begrepen niet wat er gaande was. Doen jullie maar, zeiden ze ons."

Luc Coene (2009)

Enkele jaren later, in 2011, volgt hij Guy Quaden op als gouverneur van de Nationale Bank van België. Als gouverneur ligt hij regelmatig onder vuur vanuit socialistische en groene hoek, omdat hij politieke uitspraken zou doen die niet bij zijn functie passen. In 2015 wordt hij uiteindelijk opgevolgd door Jan Smets. Sindsdien is hij lid van de Toezichtsraad van de Europese Centrale Bank (ECB) die toezicht houdt op de grote banken. Een functie die hij uitoefent tot hij op 69-jarige leeftijd overlijdt.

Van kabinetschef bij Verhofstadt tot gouverneur NBB

Meest gelezen