Reizigers urenlang vast op Thalys na een brand

De Thalystrein die na een brand urenlang vast stond op de Frans-Belgische grens is rond 18.30 uur vertrokken naar het dichtstbijgelegen station van Wannehain. Verschillende treinreizigers waren niet te spreken over het gebrek aan informatie. "Hoe moeilijk kan het zijn om ons op de hoogte te houden?"

Vanmiddag brak er brand uit in een locomotief van een Thalystrein, met 130 passagiers aan boord. Het vuur was vrij snel geblust en er vielen geen gewonden, maar de trein heeft door technische problemen vijf uur stilgestaan in Rumes, een gemeente tussen de Franse grens en Doornik.

Rond 18.30 uur kon de trein opnieuw vertrekken naar het Franse Wannehain, het dichtstbijzijnde station, net over de grens. Daar worden ze volgens Thalys opgevangen door mensen van de Franse spoorwegen om vervolgens hun reis voort te zetten.

Even voor 18 uur was al één spoor vrijgemaakt en kon het treinverkeer mondjesmaat opnieuw passeren. Door het incident was er de hele namiddag ernstige hinder voor het hst-verkeer, met geannuleerde treinen. Het treinverkeer is nu hersteld, maar er blijven vertragingen. Thalys raadt reizigers aan de website te controleren

"We weten nog steeds van niets"

Sommige treinreizigers hebben urenlang vastgezeten. "We weten nog steeds van niets", zei Yasmine Rasschaert rond 17 uur. Ze zegt dat ze enkele uren nadat ze tot stilstand waren gekomen de mededeling "even geduld" kregen, maar dat er nadien geen informatie meer volgde.

Ze benadrukt dat er natuurlijk niemand aan kan doen dat er een brand uitbreekt, "maar het kan toch niet zo moeilijk zijn om ons op de hoogte te houden. Wij moeten alles via het internet volgen." Er is naar verluidt op de Thalys geen eten te krijgen. "We hebben alleen een klein flesje water gekregen."

Ook Tom Weyers bevond zich aan boord van de trein en was niet te spreken over de communicatie van de Thalys. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we anno 2017 bijna 5 uur stilstaan en daarover geen communicatie ontvangen", vraagt hij zich af. "In 5 uur tijd krijgt de Belgische overheid het blijkbaar niet voor elkaar om enkele bussen tot hier te laten komen. De brandweer, politie en Infrabel zijn hier toch ook geraakt?"

Bekijk: rookpluim vanuit de Thalys

Meest gelezen